Úvod > Články > Jak Microsoft kontroluje e-maily

Jak Microsoft kontroluje e-maily

O tom, že Microsoft kontroluje e-mail svých klientů, se šuškalo již delší dobu (ostatně o systému Skype to Microsoft přiznal už dřív), teď se ukázalo, že Microsoft s požitkem kontroluje Hotmail. Co je horší, ještě je na to pyšný a veřejně obhajuje své právo Hotmail kontrolovat.

Microsoft přiznal u federálního soudu, že prohlédl účet blogera, kterého podezíral z uveřejnění utajovaných informací o firemním softwaru. Podle údajů soudu věděl Microsoft již od roku 2012, že bývalý zaměstnanec předal francouzskému blogerovi tajné informace. A protože se Microsoft obával, že se údaje dostanou k hackerům, firma pročetla všechny e-maily a IM na Windows Life. Ex zaměstnanec Alex Kibkalo byl zatčen.

Microsoft tvrdí, že na něco podobného má právo a ukazuje na řádku, ve které firmě používáním Outlooku, Hotmailu a Windows Life dáváme právo provoz kontrolovat. Sice se tam mluví cosi o „zvláštní situaci“, ale čert to vem, to si může každý vyložit, jak chce.

Navíc podobné sliby jsou opravdu vypečené – kdo z nás se kdy namáhal číst podobný firemní blábol, když stejně dostane do ruky počítač už s Outlookem, nebo ho k jeho používání nutí firemní ajťáci.

Otázkou je spíš, co tomu říkají firmy, jejichž zaměstnanci Outlook používají. Při představě toho, že si Microsoft i v podobném případě usurpuje právo považovat e-mail za jeho vlastnictví, musí velké firmy dostávat kopřivku.

Podle Microsoftu se jednalo o vyšetřování a informace byla na jejich vlastních serverech, takže se nemuseli nikoho ptát. Experti organizace Electronic Frontier Foundation, která se stará o občanská práva v digitální době, jsou názoru přesně opačného a tvrdí, že si měl Microsoft vyžádat povolení soudu.

Ve Spojených státech, kde nejsou Američané zrovna nadšeni z provaleného čenichání jejich vlastní vlády, samozřejmě toto odhalení nezvedlo zrovna vlnu nadšení. Microsoft proto slibuje, že pro příště bude o kontrole e-mailu rozhodovat nezávislý právník.

Kdo tomu uvěří, může přijít, mám na prodej Karlštejn.

27. 3. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.