Úvod > Články > Konečně! Nové Windows se vracejí ke kořenům (a obnoví nabídku Start)

Konečně! Nové Windows se vracejí ke kořenům (a obnoví nabídku Start)

Donedávna nedílná součást Windows se vrací na své místo. Nová aktualizace Windows 8 vrátí nabídku "Start" tam, kam patří. Uživatelé po tom volali dlouho a nyní se mohou radovat. Novinkou nových Windows je také možnost spouštění "Metro" aplikací v základním desktopu.

Microsoft novinky představil v rámci konference Build konané mezi 2. a 4. dubnem v San Francisku. Terry Myerson, vedoucí vývojové skupiny Windows, řekl následující: "Nejsem zde, abych představil nové Windows. Ale povím vám, že se snažíme, abyste vy všichni mohli přistupovat k aplikacím z desktopového prostředí Windows."

Nová aktualizace (či verze) Windows 8.1 nemá ještě jméno (a nad celým procesem se vlastně dodnes vznáší mrak nejasnosti), nicméně dvě věci jsou jasné: nadcházející „aktualizace“ vrátí na své původní místo nabídku Start a uživatelé budou s to spouštět aplikace určené původně pro prostředí Metro (Modern).

Nová nabídka Start je jakousi směsicí původních rysů Windows (zejména Windows 7) a nových Windows 8: na mysli tím máme to, že grafické zpracování nabídky je ploché ve stylu Windows 8 a spíše dlaždicové. Podobně budou vypadat i aplikace určené původně pro prostředí Metro. Poběží ve vlastních oknech s měnitelnou velikostí i titulkem okna, jak jsou uživatelé klasického rozhraní Windows zvyklí.

 

Ačkoliv nové Windows se mají objevit již brzy, Myerson nezmínil datum vydání (počítá se však již s tímto rokem). "Nová verze se objeví jako aktualizace pro všechny uživatele Windows 8.1," uvedl stručně. Podle všeho tedy půjde o bezplatnou aktualizaci systému v rámci Windows Update -- uživatelé tak nebudou muset čekat na zcela nové vydání Windows, jak se myslelo dříve. Důvodem může být (a pravděpodobně je) to, že Windows 8 se setkaly a stále se setkávají s velmi chladným přijetím u uživatelů (a nic na tom nemění ani objem "prodaných licencí", ježto tento údaj odpovídá spíše licencím zakoupeným hardwarovými partnery).

Někteří zahraniční komentátoři však zůstávají skeptičtí: novinky ve Windows se podle nich nemusejí objevit záhy, ale naopak právě až v rámci zcela nové verze Windows. Podle nich totiž není jasné, co Microsoft v posledních letech myslí "aktualizací" (updatem) -- zcela tak dobře totiž může jít i o úplně novou verzi (upgrade).  

 

7. 4. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...