Úvod > Články > Pozor na Samsung – nesnese kritiku!

Pozor na Samsung – nesnese kritiku!

Samsung je na svoji vlajkovou loď Galaxy S5 natolik pyšný, že je ochoten její reputaci hájit doslova za každou cenu. Nesnese proto žádnou negativitu.

S urputnou obranou Samsungu se seznámil na vlastní kůži i časopis ETNews, který se Samsung rozhodl žalovat o necelých 300 000 dolarů. Nelíbila se mu negativní recenze, ve které časopis komentoval údajné problémy s optikou nového smartphonu.

Podle tvrzení Samsungu obsahuje recenze lživé údaje, na které firma opakovaně upozorňovala. Na druhé straně žalovaný časopis se brání tvrzením, že dotyčné údaje jsou pravdivé a že je jeho autoři opakovaně ověřovali.

Skutečnost, že bez žaloby by pravděpodobně článek naprosto zapadl, zatímco teď se informace o nedůtklivosti giganta rozletěly po celém světě, je poněkud ironická.

A tak zatímco normálně by o možnosti fotografovat a filmovat novým smartphonem pochybovala jen hrstička lidí, teď to do určité míry bude v povědomí každého, kdo začne nad koupí Galaxy S5 uvažovat.

Pokud se bude jednat o nový trend, máme se na co těšit. Jestli bude v budoucnosti každá firma reagovat na každou negativní recenzi žalobou, přestanou vycházet a mohou je rovnou nahradit PR materiály zaslané výrobcem, protože si nikdo netroufne něco zkritizovat.

Ne každý výrobce je ale takhle nedůtklivý. Takový Apple by mohl o negativních, často skutečně naprosto vymyšlených, recenzích vyprávět své. A k žalobám nesáhl. Jen tak namátkou, Richard Windsor v roce 2007 tvrdil, že iPhone má nepovedenou fólii na svém displeji, která se uplatňuje při dotykovém ovládání a za pár měsíců odpadne.

Rob Enderle zase propagoval myšlenku, že tehdejší novinka Slide to Unlock, tedy že mobil spustíme posunutím prstu po displeji, bude mít za následek vysoký počet znásilněných žen, protože ty ve chvíli nebezpečí nebudou schopné dostatečně rychle přivolat policii.

Již zmíněný Windsor o pár let později pomlouval Apple 3G a tvrdil, že mobil používá nekvalitní čip Infineon. Ostatní se zase pokoušeli smlsnout na problémech s anténou, což se ovšem nakonec také ukázalo jako nepravdivé.

Anténa a problémy s ní provázely i aféru nazývanou AntennaGate, kdy řada „expertů“ tvrdila, že problémy s držením mobilu a případným snížením signálu jsou problémem výhradně nového iPhonu.

Nakonec se ukázalo, že s naprosto identickým problémem se potýká většina ostatních smartphonů, u nichž se o tom dokonce specificky mluví v návodu, nicméně Apple místo žaloby reagoval svoláním tiskové konference, ve které všechno vysvětlil.

Další útoky na Apple a iPhone se týkaly prodejnosti smartphonů. Ve chvíli, kdy se stal nový iPhone 5 nejprodávanějším mobilem světa, články lživě tvrdily, že prodej je zklamáním.

O levnější verzi iPhone 5c se dokonce od počátku psalo jako o prodejní katastrofě, i když nedávno zveřejněná čísla prokázala, že tohoto relativně málo populárního modelu se prodalo víc nežli všech modelů BlackBerry a všech telefonů s operačním systémem Windows dohromady. V kritickém předvánočním kvartálu pak prodej iPhonu 5c překonal i prodej populárního Samsungu Galaxy S4.

A tak otázkou zůstává, proč vlastně Samsung zareagoval tak nerudně. Že by s ním cloumala nervozita?

10. 4. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...