Úvod > Články > Zajímavosti ze světa Amazonu: knihy nečekejte

Zajímavosti ze světa Amazonu: knihy nečekejte

Bylo by chybou spojovat si Amazon s prodejcem knih. I když jde o důležitou oblast jeho businessu, lze vidět nové klíčové oblasti – cloud, televizi, prodej obsahu nebo třeba vlastní telefon.

O Amazonu se v Česku hodně diskutovalo především v souvislosti s výstavbou skladu v Brně. Celá diskuse byla nejen mimořádně iracionální, ale také nekorektní, a osobně nepovažuji skutečnost, že budova v Brně nebude, za špatnou zprávu. Firma toho ale umí mnohem více a Jeff Bezos ve svém bilančním dopise za uplynulý rok nabízí řadu zajímavých informací.

Předně v něm není ani slovo o klasických knihách a jejich prodeji, což je voda na mlýn spekulacím, že se právě tomuto tradičnímu segmentu příliš nedaří. Naopak audioknihy, které stále balancují na hranici bytí či nebytí, jsou lukrativním objektem na trhu. 

Amazon se stále více profiluje jako poskytovatel služeb dalším firmám – ať již v cloudu, nebo třeba doručováním cizího zboží, což jsou další silně vyzdvihované oblasti.

Prodávat obsah je z hlediska marží zřejmě jedno z nejlepších odvětví informačního průmyslu a je pochopitelné, že o něj usiluje nejen Google či Microsoft, ale také Amazon. Prime Instant Video nabízí řadu filmů či seriálů za předplatné, včetně unikátního obsahu. Amazon Prime nabízí za předplatné půjčování elektronických knih, streamování hudby či doručování zboží zdarma. Této službě se údajně daří také a její cena se zvýšila ze 79 na baťovských 99 USD.

Roste také počet datových center, vývoj her a celkově vše, co souvisí s IaS či SaS. Cloud je totiž klíčová oblast, ve které má Amazon náskok před konkurencí, který se bude jen těžko ztenčovat. Firma se zaměřuje nově také na vlastní zařízení pro televize, které budou konkurovat tomu, co měly nabízet GoogleTV či jeho analogie od Apple. U televize tráví lidé obrovské množství času a byla by škoda toho nevyužít.

Nezanedbatelnou novinkou má být také vlastní mobilní telefon. Spekuluje se o podpoře 3D zobrazení bez potřeby brýlí a velkou výhodou by mělo být napojení na obsahové služby Amazonu. Firma tak bude chtít využít toho, s čím uspěl v minulosti Google s Androidem – nevsadit vše jen na hardware, ale akcentovat celý ekosystém služeb.

O uvedení telefonu referoval WSJ, ale je třeba zdůraznit, že informací o tom, že Amazon chystá vlastní telefon, bylo již bezpočet.

17. 4. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...