Úvod > Články > Ukončí Google své Plus?

Ukončí Google své Plus?

Google opouští Vivek Gudotra a dochází i ke změnám vývojářského týmu. Znamená to změnu, konec nebo nový start pro Google Plus?

Google Plus patří stále mezi velice rychle rostoucí sociální sítě, avšak je otázkou, nakolik za tím stojí kvalita sítě samotné, a nakolik silné propojení s dalšími produkty Google, který svůj projekt masivně podporuje od samého začátku.

Podle aktuálních čísel má síť asi 1,15 miliard registrovaných profilů, což je číslo velice podobné například s Facebookem. Problémem je, že pouze asi 360 miliónů z nich je aktivních, což je asi každý čtvrtý.

Jde tedy o mimořádně špatný poměr, zvláště když vezmeme v potaz, že meziročně se zvýšil počet aktivních uživatelů asi o padesát procent, ale celkový počet profilů vzrostl třikrát. Jinými slovy potenciál růstu je velice slabý a Google bude muset přirozeně hledat nové formy a možnosti, jak Plus posílit.

Vivek Gudotra, manažer sítě a její duchovní otec, u transformace nebude a podle zdrojů Techcrunch dochází k zásadní přestavbě vývojového týmu i priorit projektu. Tým se nezaměřuje na vývoj sítě jako takové nebo hledání originálního know how, ale na vývoj různých pluginů a rozšiřujících prvků.

Síť se tak mění ve velké pískoviště, které umožňuje otestovat nové nástroje či funkce relativně velkým množstvím lidí, ale projekt jako celek je prý považován za mrtvý. Cílem tak je vytvořit co největší bázi nových nástrojů, které bude možné převést jinam.

Objektivně vzato na tom ale Plus není špatně – patří do trojice (až pětice) největších sociálních sítí, rychle roste, umožňuje experimentovat a zřejmě není ani personálně mimořádně náročný. Google ale cítí, že se jedničkou na trhu s tímto produktem nestane a spekuluje se o tom, že pokud síť zůstane, stane se plně mobilní. Jde ale o oblast, kterou se opět snaží všichni konkurenti obsadit také.

Je tak na místě otázka, zda se nad projektem, do kterého internetová jednička investovala takový kapitál a úsilí, stahují mračna, nebo zda má šanci povstat k novému životu. Podle současného stavu se zdá být pravděpodobnější druhá varianta.

30. 4. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...