Úvod > Články > To nám ještě chybělo – oPhone

To nám ještě chybělo – oPhone

Textovky jsou věcí minulosti, přichází oPhone, věcička schopná přenášet vůni. Jeden z jeho tvůrců si lehce pozměnil známé heslo na „Vůně je lepší než tisíc obrázků“ a dal dohromady přístroj schopný posílat vůně.

oPhone vznikl zvláštní spoluprací expertů z Harvardu, francouzské pobočky švýcarského výrobce vůní a příchutí Givaudan a kavárníků Cafe Coutume.

Majitel oPhonu si může namixovat vůně a směs poslat jako zprávu, kterou přijímající oPhone dešifruje a vyrobí stejnou vůni. Na začátek je možno vyrobit 356 různých kombinací, příští rok by jich mělo být několik tisíc.

Edwards, vedoucí harvardského týmu, poeticky mluví o začátku jako o prvních písmenech nového jazyka, se kterým se brzy budou psát celé knihy. Otázka, co v tom Harvardu hulí, nechávám stranou.

Poetičnost stranou, první funkční oPhony se budou prodávat jen členům komunity milovníků kávy, navíc to bude pořádně fungovat jen v oblasti Bostonu. Nicméně nezničitelný Edwards sní dál a hodlá připravit aplikaci, která by dokázala míchat odeslané vůně s hudbou.

Ať to všechno zní sebebláznivěji, analytici si už dnes mnou ruce a tvrdí, že současný koncept e-mailu a textovek se již vyčerpal a nutně potřebuje něco nového.

Do podobných konceptů cpou peníze velké firmy, ale první vlašťovky vypouštějí malé firmičky. Japonská periférie Scentee posílá jednu vůni. A zájemce se už našel – španělská restaurace Mugaritz ji využívá při kurzech vaření. Šéfkuchař posílá kuchtíkům tu pravou vůni, kterou se potom snaží napodobit.

Nemohu se zbavit pocitu, že podobná udělátka nám byl čert dlužen. Podle teorie pravící, že co je blbé, to se chytí, se můžeme těšit na nějakou tu googlovskou nebo applovskou aplikaci.

Představu zamilované textovky, kde pošlu dívce svého srdce zprávu provoněnou třeba fialkami, ještě vidím. Aby mne kamarádi dopalovali posíláním aroma pečící se husičky, tam už bych viděl problém.

A to nemluvím o strýci Františkovi, který by mi mohl posílat textovku o tom, jak mu tetka dala na talíř mimořádně uležené olomoucké tvarůžky. Po takové textovce bych ve svém okolí nepochybně získal mimořádnou popularitu.

2. 5. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...