Úvod > Články > Je český internet připravený na placený video obsah?

Je český internet připravený na placený video obsah?

Okolo rozpadu týmu Události, komentáře byla velká mediální aféra. Dnes Martin Veselovský a Daniela Drtinová míří do vlastního projektu webového video obsahu, který budou dodávat Ekonomii.

Jednou z nezajímavějších událostí českého on-line prostředí letošního roku je rozjezd projektu Martina Veselovského, Daniely Drtinové a Jana Rozkošného, zaměřeného na publikování on-line video obsahu, který se bude týkat především politiky a zahraničních událostí. Natáčet se má přímo v prostorách Ekonomie nebo na místech, která se událostí týkají.

Zajímavostí je, že obsah nebude dodávat přímo zmíněná trojce, ale vše se děje prostřednictvím samostatné firmy, aby byla zajištěna větší nezávislost autorů na vydavatelském domu, který patří jednomu z nejkontroverznějších českých podnikatelů – Zdeňkovi Bakalovi. Na druhou stranu o nějakou úplně volnou spolupráci také nepůjde. Ekonomia bude dodávat své novináře jako experty či komentátory, video se bude zabývat hodně kauzami, které vydavatelství zpracovává a pokrývá atp.

Projekt je nastaven na tři roky s tím, že po této lhůtě by mělo dojít k vyhodnocení spolupráce a její ekonomické výhodnosti. Vydavatelský dům přitom s různými formami placeného obsahu experimentuje poměrně ve velkém.

Vlastní a vydává Insider, který je čistě on-line a plně placený, část článků Respektu a Hospodářských novin (a dalších časopisů) je placená také, z části je k dispozici pouze začátek. Výtěžky jsou zatím ale spíše skromné a cesta, kterou se vydal Motejlek (který údajně na placeném obsahu slušně vydělává snad jako jediný) je zatím v případě velkého vydavatelského domu nedostatečně efektivní.

Projekt týmu Událostí, komentářů bude zajímavou sondou do ochoty Čechů platit za video obsah, který vesměs hodnotili jako mimořádně kvalitní, analytický a nestranný v době, kdy běžel na ČT. Kolik lidí bude ochotno si za něj platit? Nebo jej uživí jen reklama?

Jistě není bez zajímavosti, že lhůta tří let se zhruba shoduje s dobou, kdy by většina populace měla mít k dispozici rychlé mobilní připojení a tedy možnost konzumovat video obsah prostřednictvím mobilního telefonu či tabletu. Také to tak může být důležitým prvkem v konečné rentabilitě projektu.

15. 5. 2014

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.