Úvod > Články > FUP se vrací i na nejrychlejší pevné přípojky

FUP se vrací i na nejrychlejší pevné přípojky

Fair User Policy je termín, který čeští klienti znají už spíše jen z mobilních vod. Nicméně datové limity a následné zpoplatnění dalších stažených/odeslaných dat, popř. omezení rychlosti připojení, se vrací opět na scénu i do pevných sítí. A překvapivě se dotýká těch nejrychlejších a technologicky nejvyspělejších: kabelových přípojek založených na opticko-koaxiálních rozvodech.

Spousta českých účastníků datových sítí bývala, a možná stále je, přesvědčena, že FUP (nebo přesněji datové limity) jsou vynálezem českých operátorů. Není tomu tak: s datovými limity jsme si v České republice zažili své u ADSL a také kabelových přípojek, ale již poměrně dávno je tuzemští operátoři odstranili. To, že je opětovně zavedli do mobilních sítí, je už věc druhá: maximální povolený objem dat, jež je možné měsíčně přenést, se však v poslední době stává noční můrou zákazníků na mnoha jiných místech světa, a to i v těch technologicky nejvyspělejších koutech planety. Například FUP do svých podmínek zavádí také největší americký kabelový poskytoval Comcast.

Uživatelé budou moci přenést maximálně 300 až 500 GB dat měsíčně. Comcast novinku zavedl nejprve na jihu Spojených států a zatím si toto opatření chválí stejnými slovy, jak to známe z minulosti i my: 300 GB dat stačí drtivé většině uživatelů, ostatní si musejí připlatit. Rozdíl ale patrně cítíte sami: v době, kdy jsme se v pevných datových sítích potýkali s FUPem, neexistovalo nic takového jako vysílaní v HD a ani další internetové aplikace s takto vysokou náročností na propustnost (naše datové stropy se pohybovaly také v řádu GB či posléze desítky GB).

V případě nabídky Comcastu platí, že překročí-li uživatel daný objem dat (za měsíc), za každých započatých 50 GB zaplatí dalších 10 dolarů (asi 200 Kč). Operátor nabízený limit přepočítává právě do sledování HD obsahu, píše proto o "zhruba 130 hodinách sledování videí v HD rozlišení" (nezapomínejme, že v USA je distribuce filmů a seriálů v HD mnohem rozšířenější než u nás, viz třeba populární služba Netflix či Hulu).

Comcast si od zavedení datových stropů slibuje vyšší zisky, byť se mu nedaří špatně: jeho čistý zisk za rok 2013 činil 6,9 miliardy dolarů (téměř 140 miliard korun). Avšak plány, jak zvýšit zisk na HD obsahu, demonstroval už dříve, když začal omezovat připojení právě u sledování obsahu z Netflixu, a od Netflixu požadoval poplatky, jelikož jeho obsah zatěžuje sítě... A Netflix s tím souhlasil.

Vzhledem k tomu, že u nás jsou vody pevného broadbandu již dlouho po hříchu stojaté a že zde panuje také i větší konkurence (v podobě lokálních ISP), si nelze ani moc představit, že by se FUP vrátil. S FUPem se však nadále budeme potkávat v mobilních sítích, kde toto opatření je, s ohledem na technologické provedení sítí, jakžtakž pochopitelné. 

19. 5. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...