Úvod > Články > Jaký dnes máte traffic?

Jaký dnes máte traffic?

Kdysi toto kouzelné anglické slovíčko znamenalo dopravu – zprvu povozů a koní, posléze automobilovou. Traffic jam není dopravní marmeláda, ale dopravní zácpa. I když někteří mohou mít zácpu i po marmeládě. Dnes toto slovo znamená provoz na síti.

Správně by asi mělo být „na Síti“, neb se myslí ta jedna jediná. Ale přece jen internet natolik zdomácněl, asi jako televize nebo kdysi rádia, že už se píše s malým písmenem.

Na měření provozu na síti, tedy na internetu, existuje mnoho sofistikovaných udělátek a statistických webů, kde se dozvíte údaje, jak kdy kdo brouzdá po internetu, ve kterých hodinách nejčastěji, ale popravdě, na to nemusíte mít žádný software ani aplikaci.

Tuhle na mne syn volal, že se mu pomalu stahují písničky z Uloz.to. Když jsem se zamyslel, že je středa navečer, řekl jsem mu, že to bude nejspíš proto, že na internetu teď visí a stahuje kdekdo.

Udělátka vám prozradí, že provoz na internetu je v pracovní dny nejčastější kolem 10. – 11. hodiny dopoledne, a pak navečer. S výjimkou pátku. Což jsem si také mnohokrát empiricky ověřil, protože v pátek večer jsou všichni na pivu, někteří i u nás v hospodě.

Pomocí chytrých aplikací se dozvíte, že nejlepší je stahovat ve tři ráno. To na internetu sedí kromě Australanů už jen čeští ajťáci a nespavci. A pařiči multiplayerů.

Ale jistě jste si i vy sami všimli těch period, jaké provoz na internetu má. Stačí to porovnat lakmusovým papírkem zvaným Facebook. Pokud zrovna nejsou volby nebo jiná podobná lidová taškařice, začne Facebook v pátek navečer odumírat.

Na příspěvky vám nikdo nereaguje, nikdo nelajkuje, je to stav k uzoufání! Netruchlete, to jen všichni šli buď kalit, nebo jeli někam na víkend na výlet – a kalí tam. Sice s sebou mají chytré telefonky, ale po čtvrté becherovce, fernetu nebo jägermeisteru se přece jen hůř ťuká do kláves.

Jistě, šlo by využít hlasový vstup pro převod mluveného slova do psaného textu, jak jej Google hezky podporuje, a to i v češtině a většinou bez chyb. Jenže po pátém frťanu se vám asi bude motat trošičku jazyk a ani nejchytřejší software nepozná, co blekotáte. A tak vám stejně nakonec nezbude nic jiného, než telefonovat do záchodu.

Pokud nehrajete Hattrick, kde zápasy probíhají v sobotu v 11:30 hodin, nenajdete nikoho na internetu ani v sobotu do pozdnějšího odpoledne. Přece jen po všech těch frťanech a po seznamování se se záchodovou mísou většina lidí vyspává, a klidně prospí i poledne a oběd. Zdravím švícu.

Sobotní večer se skvěle hodí na další pařbu, mohu-li soudit z popůlnočního potácení se a vyřvávání mladých osob naším sídlištěm. Někteří jsou po té přemíře alkoholu a možná i jointů tak stateční, že dokonce převrhnou odpadkový koš, považte! Ale každopádně to pořád nemá nic společného s internetem.

Jak je zajímavé sledovat umírání Facebooku v pátek večer, tak je o to zajímavější sledovat jeho vzkříšení v nedělní večer. Lidé se pomalu vracejí do svých doupat, pardon domovů, hlava jim ještě trochu příjemně třeští, a nastává čas spustit počítač a na Facebook poslat pár set fotek z té úžasné kalby nebo něčeho podobného.

A co mne skutečně fascinuje, když si v pondělí spustím Skype a ICQ a sleduju, jak lidé chodí do práce. Pokud dáváte ven nějaký svůj článek na blog, třeba na iDnesu, je zbytečné jej tam dávat na sedmou, osmou ráno.

Takových deset třicet to jistí, a když dáte článku kontroverzní nadpis, čtenáři vám ztrhají návštěvnost. Protože v pondělí dopoledne se ještě všichni tak nějak dávají do kupy po náročném víkendu.

Kontroverzním nadpisem myslím něco ve stylu Okamura je na Japonky, Babiš se dávil párkem, Kalousek počítal domácí pokladnu, Nagyová přistižena, jak kupovala šlehačku.

Z tohoto pohledu je sledování trafficu občas zábavné. V sobotu a neděli se docela rychle stahuje, ale zas vám na Facebooku nikdo nic nelajkuje. Jing a jan.

No nic, já v sobotu ráno nastavím sestavu na Hattrick, hodím si pár předpovědí z I-ťingu a opiju se rohlíkem. S gulášem.

Mno ano, a zeptám se, samozřejmě. Jaký je váš osobní traffic?

24. 5. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...