Úvod > Články > Tablet není tablet

Tablet není tablet

Alespoň podle poslední snahy Microsoftu. Když se nepodařilo první dvě verze tabletu Surface udat jako zabijáka iPadu, tak si stratégové firmy našli jiný cíl – MacBook Air.

Když došlo k představení nejnovější verze Surface Pro 3, jednoznačně se mluvilo o tabletu, který funguje jako laptop. Koneckonců marketingové heslo to říká jasně – „tablet, který překoná váš laptop.“

Zdá se, že Microsoft opakuje starou chybu – do přístroje narvat všechno včetně myčky nádobí a marketingově se obrnit tím, že tolik toho konkurence neumí. Stejným způsobem zničil kapesní organizátory a dlouhá léta prohrává u mobilních telefonů. Sázku na jednoduchost jim kdysi ukázal Palm a později Apple.

Tablet je ideální pro pouštění Shakiry nebo filmu, u rybníka se podívat, jak to naši šampióni prohrávají v hokeji. Na to je laptop neohrabaný, a pokud se jedná o PC, pomalý. Pokud ale chci skutečně pracovat, tablet leží v kuchyni na stole a makám na PC jakékoliv verze. Prostě jeden k práci, druhý k odpočinku.

Surface Pro 3 je nadupaný až hrůza, oproti staršímu bráškovi je tenčí a lehčí, ostatní tablety pak trumfuje 12palcovým displejem. Za nejsilnější verzi ale zaplatíme nehorázných 1 949 dolarů, a to si ještě připlatíme 129 dolarů za klávesnici, se kterou se v každé reklamě Microsoft pyšní s poukazem na to, že ji iPad nemá. Takže aby bylo jasno, má, ale za prachy extra. Stejně jako Surface.

Zajímavým trikem bylo přitáhnout na pódium váhu a ukázat, že Surface váží míň než MacBook Air. A trik měl pravdu, Trojka skutečně váží necelé dvě třetiny toho, co MacBook. Je to ale prázdný marketingový trik – jednak se u toho neváží ta klávesnice (s ní už je ten rozdíl výrazně menší), jednak se porovnává tablet s 13palcovým MacBookem.

Microsoft sází na to, že třetí verze jejich produktů už konečně vychytala mouchy a že zákazníci konečně přijdou. Bylo by na čase, poslední odhady odhadují ztráty divize tabletů na neuvěřitelné 2 miliardy dolarů.

Současná 1,3 procenta trhu jsou pro giganta velikosti Microsoftu poněkud trapné a je otázkou, jestli v době, kdy prodej tabletů klesá obecně (mluvit o tom může jak Apple, tak Samsung, kterým společně patří 54 procent všech prodaných tabletů), povede zlepšit něčím, za co zaplatíme od jednoho do dvou tisíc dolarů.

A hlavně – zabere přístroj, který se tváří jako tablet, ale je ve skutečnosti počítačem?

29. 5. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...