Úvod > Články > Fire Phone od Amazonu: telefon se Světluškou

Fire Phone od Amazonu: telefon se Světluškou

Již řadu let se hovoří o tom, že dobré prodeje nedělá u spotřební elektroniky hardware, ale služby, které jsou na něj navázány, a marketing. V tomto ohledu může být nový telefon od Amazonu slibným projektem.

Amazon s výrobou nejrůznějších zařízení má již poměrně bohaté zkušenosti. Čtečka Kindle nejen že vytvořila zcela nový trh, ale vlastně definovala, jak by mělo dobré zařízení tohoto druhu vypadat. Kindle Fire, což je tablet s napojením na služby Amazonu pak dosáhnul okolo 2 % na trhu, což není ani špatný, ale také ani nijak výborný výsledek a vzhledem k tomu, že další verze nebyla ohlášena, v nějakém velkém propagování a rozvoji se zřejmě nedá příliš mluvit.

Novým produktem, který by měl změnit trh, může být Fire Phone, o kterém se spekulovalo dlouhé roky. Nabízí podporu 3D obrazu a co se vybavení týče, jde spíše o Android vyšší střední třídy a s cenou srovnatelnou s iPhone, než o produkt, který by byl nějak mimořádný. To co jej odlišuje od konkurence je spojení s ekosystémem Amazonu a funkce Světluška – Firefly.

Světluška umí číst 3D kódy, QR kódy, ale také vizuálně identifikovat obrovské množství předmětů – od potravin po umělecká díla – a nabídnout jejich zakoupení u Amazonu. Není tak třeba zjišťovat, o jaký předmět jde, kde se prodává a za kolik. To vše by měl zvládnout nástroj, který stojí u Fire Phone místo Google Now či Siri.

Samozřejmostí je navázání na Amazon Prime, tedy přístup k videu, hudbě nebo knihám formou předplatného, nebo bezplatné doručování zboží. Autoři se rozhodli, že tato služba bude rok implementována v ceně telefonu a doufají, že po skončení zkušebního provozu se nikomu nebude chtít komfort obsahu dostupného kdykoliv opustit.

Na druhou stranu je třeba říci, že Google se obsah snaží prodávat také. A i když Světluška slibuje revoluci v nakupování, lze mít velké otazníky nad tím, zda se skutečně ujme a prosadí. Ruku na srdce – kolikrát v životě byste podobnou funkci využili? Nebo jde jen o zvyk, který se podaří Amazonu překonat? Jeho akcionáři si to zatím úplně nemyslí.

26. 6. 2014

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...