Úvod > Články > Tablet jako znamení konzumní doby

Tablet jako znamení konzumní doby

Už asi týden se snažím rozchodit tablet. Fungoval půl roku, pak se některé aplikace ztratily nebo zůstala jen potlačená ikona a hláška tvrdila, že aplikace není nainstalovaná.

Zkoušel jsem aplikace tedy znovu nahrát, naštěstí to šlo a nějakou dobu se tablet držel. Pak začal mít problémy se zapnutím, pak se na oplátku nechtěl vypnout. Stačilo jen podržet na pět sekund tlačítko vypnutí, a také tento problém se vyřešil.

Ale minulý týden prostě nenaběhnul – pořád na displeji svítil nápis Android, probíhala po něm sice světelná vlna, ale to bylo asi tak vše. Sledovat tuto úchvatnou scénu třeba tři čtyři hodiny, to jednoho brzy omrzí.

Našel jsem si na internetu pár rad. Stisknul jsem tedy tlačítko hlasitosti a zapínání, podržel a dostal se do továrního menu. Zde je možné provést reset a přejít na tovární nastavení. Jenže – i zde docházelo k zasekávání.

Nicméně, po několika pokusech se povedlo provést reset. Po rebootu naběhl nápis Android, a pak, skutečně, se začalo dít něco jiného. Začaly se aktualizovat aplikace. Nejprve jich bylo 24, ale aktualizace napoprvé proběhla k sedmé, než tablet zamrznul. Poté se dobelhala k aktualizaci desáté aplikace, než tablet zamrznul.

Následovalo snížení nároků a počet celkových aplikací se začal snižovat na 23, na 17, na 14 – a pak jednou se těch pár aktualizací načetlo a naběhl samotný operační systém s ikonkami a aplikacemi.

Jenže – jak se jich aktualizovalo jen 14 místo 24, padalo to co chvíli, defaultní aplikace Googlu nechtěly naběhnout, takže došlo na nové kolečko reset, tovární nastavení, aktualizace aplikací.

Jednoho dne se náhodně povedlo vše – reset, načtení všech 24 aplikací, sláva, tablet běžel, vše šlapalo jak hodinky. Nastavil jsem češtinu, nastavil jsem wi-fi, Google účet, zkusil aktualizovat aplikace. Vše vypadalo v pohodě.

Avšak jen do chvíle, dokud jsem tablet nevypnul a znovu nezapnul. Bylo totiž nutné vše nastavit znovu – češtinu, wi-fi, Google účet... A při dalším zapnutí znovu. A znovu, a znovu. To vás brzy omrzí.

Ještě zbývá nahrát na tablet znovu operační systém. Propojit jej s počítačem, a v podstatě provést to, co všichni radí u počítačů s Windows, když začnou haprovat – přeinstalovat.

V určité chvíli mi to už přišlo směšné. Výrobci elektroniky přicházejí stále s nějakými novinkami. Většinou takovými, které nepotřebujeme. Za dobu, kdy jsem tablet mohl mít v ruce, mi byl k ruce jen třeba u televize, když jsem rychle potřeboval zkontrolovat e-maily nebo na něco rychle kouknout na internetu.

Hry na tabletu mne nějak nebavily, navíc byla baterie každou chvíli rozžhavená jak kamínka. Telefonovat se z toho nedá, a jinak jsou zde aplikace stejné jako na jakémkoliv smartphonu.

Ti výrobci to mají hlavně dobře vymyšlené. Je jim jasné, že tablet brzy klekne. Kdo má koule na to jít do reklamace, setká se s neuvěřitelným kolečkem, jako se to stalo mé sestře.

Ta reklamovala po půl roce tablet, táhlo se to pár týdnů, než jí řekli, že je opravený, přivezla ho tedy slavnostně domů – a tabletu nešla dotyková část. Tak jim tablet odvezla, již ne tak slavnostně, zpátky. Aby jí pak vrátili jiný tablet – prý je to v podmínkách smlouvy, že lze vyměnit kus za kus.

Tento kus byl pěkně otřískaný, zjevně dlouho používaný – a taktéž chodil jen asi dva dny. Pak kleknul, a sestra proklela všechny tablety do třetího asijského kolene.

A prodejci elektroniky si mnou ruce. Nejenom, že lidem vnutili v podstatě nepotřebný neživočišný druh, ale ještě mají vystaráno, protože vadné kusy jdou na jatka, a lidé si kupují nové a nové tablety, aby byli in.

Jsou zde sice takoví blázni jako já, kteří se postaru snaží věci opravit, ale nemají šanci. Na nás je dobře pamatováno, a většina současné elektroniky je neopravitelná. Případně je možné ji opravit, ale součástka stojí více než nový produkt samotný.

Podobný trend vidíte u tiskáren – ty stojí třeba jen šestnáct stovek. Ale když vám vyschne inkoust, což se děje častěji, než byste potřebovali, dáte za novou kazetu stejnou sumu. Nechci slevu zadarmo.

Pokud ten tablet rozchodím, budu to brát jako vítězství nad současnými komerčními a konzumními poměry výrobců elektroniky. Ale obávám se, že to bude pouze jepičí, tedy hodně krátké vítězství.

28. 6. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.