Úvod > Články > Microsoft RT: nejhloupější projekt končí

Microsoft RT: nejhloupější projekt končí

Nový šéf Microsoftu přislíbil, že firma příští rok zkombinuje všechny současné sourozence Windows do jedné unifikované verze. To také znamená, že ze světa zmizí šílenost zvaná Windows RT.

Původně to měl být operační systém, který firmu přesune do éry tabletů. Ještě předtím ale měly být Windows něco jako „pod obojí“, program pro dotykové displeje i pro normální, a ve střevech by bylo možné přepnout.

Pak se stratégové zalekli toho, že by zmatená veřejnost nezvládla přepínání, a operační systém rozdělili na dva. Do rukou jsme tedy dostaly nedovařené RT a po krátké době se objevily osmičky.

Verze RT ale měla fatální problémy – chyběla jí většina aplikací a její design za moc nestál. V podstatě to byly na kost ořezané Windows, které celkem nepřekvapivě nikdo nechtěl. Odpor kupujících k RT byl hlavním důvodem, proč Microsoft odepsal 900 miliónů dolarů na neprodejném tabletu Surface RT.

Nejhorší bylo to, že RT se zpronevěřily tomu, co je na Windows nejlepší, tedy tomu, že na nich běží téměř každý program a aplikace, co byly napsány. Na RT běží jen to, co bylo připraveno pro Windows Store, čili v podstatě pro Windows 8. Teď už jich tam není málo, i když 170 000 je stále zhruba polovina těch pro iPad, ale v době začátků tam bylo prachmálo, a hlavně ne ty, na které byli zákazníci zvyklí.

To ale stále neznamená, že můžeme používat cokoliv. S iTunes máme smůlu, s Chrome nebo Firefoxem také. A pokud si naše firma připravuje vlastní programy, můžeme se spolehnout na to, že si nevrzneme. Pokud to někomu připomíná iPad nebo Chromebook, nebude daleko od pravdy. Potom se ale naskýtá otázka, proč si tedy raději nekoupit rovnou iPad nebo Chromobook (a minimálně v jeho případě ušetřit).

Staré Windows ale v RT přece jenom jsou, jen je k nim cesta zarubaná. Odmění nás ale robustnější verze IE a možnost práce se soubory. Ostatně pokud potřebujeme pracovat s programy Office, musíme si OS přehodit do desktopové verze.

Prostě pokud potřebujeme vidět webovou stránku, kterou ořezaná verze browseru nevidí, nebo pokud chceme napsat dopis, musíme opustit svět kachlíčků a přejít do starého dobrého světa.

Původní myšlenka možná byla dobrá – nacpat Windows na každou periférii, bez ohledu na to, co je pod kapotou nebo jaký je displej. Akorát se nikdy nepodařilo lidem vysvětlit, proč by si měli koupit tablet s Windows RT místo konkurenčního tabletu.

Jediné donekonečna opakované tvrzení o tom, že důvodem je Office, padlo ve chvíli, kdy Microsoft pustil do světa Office pro iPad.

A tak se Windows RT zařadí mezi největší propadáky Microsoftu. A to je co říci, pokud si vzpomeneme na hity jako byly Zune, Windows Me, Microsoft Bob nebo třeba protivná „Sponka“.

8. 8. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.