Úvod > Články > Hybridní satelitní mobilní síť a služby BGAN

Hybridní satelitní mobilní síť a služby BGAN

Národní bezdrátovou širokopásmovou síť pro Ameriku, založenou na mobilních technologiích v kombinaci se satelitní komunikací, zbuduje Boeing. Síť má být k dispozici do konce této dekády. V Evropě se již nabízí rychlá hlasová i datová komunikace od Telenor, s využitím družic Inmarsat. Komu se takové služby vyplatí?

Satelitní hlasová komunikace je tu již dlouho, ale s nástupem levnějších a rychlejších datových přístupových služeb prostřednictvím pozemních sítí jakoby byla vytlačovaná na okraj zájmu. Koncová zařízení nejsou příliš pohodlná a cena za pořízení služby a spojení nepatří k nejnižším. Všechno je ale relativní: pro uživatele, který nemá jinou možnost připojení, je satelitní komunikace spásným řešením, a také pro firmy, které mají spoustu poboček, může být satelitní komunikace z hlediska nákladů dokonce efektivnější než služby pozemních sítí.

Podle Hughes Network Systems přijde firemní zákazníky služba se zaručenou kvalitou na základě SLA (Service Level Agreement) na 100-300 eur měsíčně (včetně odborné instalace, nasměrování antény na správný satelitní zpětný kanál, i následovné amortizace zařízení). Tato služba zahrnuje obousměrnou komunikaci a připojení k Internetu.

Vzhledem k pevným nákladům na jedno přípojné místo se zákazníkům vyplatí satelitní služba skutečně až od propojení zhruba stovek míst, v závislosti na aplikacích. Kolem 50 % nákladů na satelitní službu jde na vlastní kapacitu, takže jednou z možných cest snížení těchto nákladů je využití pásma Ka (20/30 GHz), které nabízí větší spektrum ve srovnání s využívaným pásmem Ku (12/14 GHz) nebo C (4/6 GHz) a také opětovné využití kmitočtů díky možnosti užších paprsků. Jednou z vlaštovek využívajících toto pásmo je severoamerická služba WildBlue.

Vývoj moderních technologií probíhá nezadržitelně i v oblasti satelitní komunikace, proto dnes není problém získat širokopásmové obousměrné spojení. Jediným problémem je zpoždění, které ale díky různým „opravným“ mechanizmům nakonec vadí jen minimu služeb. např. on-line hrám.

zdroj: Cisco Packet Q105

Novinky ve sféře komerčních satelitních služeb napovídají, že i když se satelitní broadband nestane komoditou, má pro část trhu rozhodně značný význam.

Hybridní satelitní mobilní síť pro Ameriku

Na konci minulého týdne uzavřel Boeing dohodu ohledně vybudování hybridní mobilní-satelitní sítě za hodnotu, která může dosáhnout celé jedné miliardy dolarů. Satelitní skupina předního výrobce letadel bude v následujících pěti letech pracovat na zbudování páteře hybridní sítě pro společnost Mobile Satellite Ventures (MSV).

Tři družice Boeingu podpoří rozjezd vyspělých hlasových a datových služeb pokrývajících celý americký kontinent. První satelit třídy 702 bude přípraven k vyslání v polovině roku 2009 a další budou vyslány v následujícím roce. Primární anténa má mít 25 metrů v průměru, což je podle MSV dvakrát více než u stávajících komerčních komunikačních družic.

Satelity budou komunikovat s pozemskými základnovými stanicemi pro lepší pokrytí městských oblastí, kde bývá satelitní signál blokován. S budováním pozemní (mobilní) část sítě se nebude čekat až na vypuštění satelitů, měla by být hotova co nejdříve a teprve průběžně propojena se satelitní částí. Mobilní širokopásmová síť bude založena na kombinaci technologie mobilního WiMAX a technologie mobilní sítě CDMA (Code Division Multiple Access).

Zatím jsou satelitní telefony drahé a také veliké ve srovnání s mobilními koncovými zařízeními, ale společnost MSV je přesvědčena, že do doby spuštění této hybridní sítě budou k dispozici menší a stejně výkonné z hlediska nabídky prvků jako běžné mobilní telefony.

Boeing bude pro MSV dodavatelem technologie, ale pro úspěšný rozjezd služeb s dobrou návratností musí MSV najít dalšího partnera pro marketing. Jedním z možných vhodných kandidátů se jeví provozovatel digitálního TV vysílání, DirecTV, který se netají plány na bezdrátovou širokopásmovou síť. K té mu ale chybí spektrum, které má zase MSV, a to v pásmu 1,5 GHz.

Nové globální rychlé satelitní služby

V prosinci loňského roku došlo ke komerčnímu spuštění širokopásmové globální sítě BGAN založené na satelitní komunikaci od britského satelitního provozovatele, kterým je Inmarsat. První družice z řady I-4 byla vypuštěna na oběžnou dráhu v březnu loňského roku. Náklady na celou satelitní flotilu se tehdy odhadovaly na 1,5 miliardy dolarů.

Služby BGAN jsou určeny těm uživatelům, kteří se nacházejí v oblastech s nespolehlivou nebo dokonce nedostatečnou či neexistující telekomunikační infrastrukturou. Jedná se o první globální mobilní službu, která podporuje simultánně hlasové i datové přenosy. BGAN nabídne přenosové rychlosti do 492 kb/s. Cena za přenos 1 MB dat touto sítí se pohybuje mezi 4-7 dolary. Jeden telefonní hovor pak přijde na méně než 1 dolar.

Primárním partnerem Inmarsat pro služby BGAN je severský Telenor Satellite Services, který připravoval ve spojení s Inmarsat spuštění komerčních služeb BGAN posledních pět let. Telenor Satellite Services je jediným distribučním partnerem BGAN nabízejícím Terralink, firemní IP síťovou platformu a síť přístupových bodů (PoP, Points of Presence). Telenor BGAN PoP umístěný v Norsku je součástí páteřní sítě BGAN Inmarsatu a je propojen se satelitní přístupovou stanicí Inmarsat rychlými pronajatými okruhy.

Terralink nabízí IP konektivitu pro všechny služby BGAN, včetně streaming IP s garantovanou datovou rychlostí do 256 kb/s. Terralink také nabízí řadu vyspělých funkcí včetně koncového zabezpečení a garantované šířky pásma pro uživatele BGAN.

Stávající koncové terminály váží kolem jednoho kilogramu a jsou zhruba poloviční velikosti než laptop, takže se nejedná o žádné „kapesní“ drobečky. Zatím BGAN pokrývá Evropu, Střední Východ, Asii a Afriku, ale s dalším rozšířením se počítá.

Související články

·      Kombinace satelitu a Wi-Fi

·      Satelitní širokopásmový přístup

·      Satelitní komunikace stokrát jinak

19. 1. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...