Úvod > Články > Vodafone žaluje O2 o stovky miliónů

Vodafone žaluje O2 o stovky miliónů

Operátor Vodafone před týdnem zažaloval společnost O2 o 385 milionů korun. O2 údajně zneužívá dominantní postavení na českém trhu. Konkrétně je myšleno pevné vysokorychlostní připojení k internetu DSL. O2 podle žaloby Vodafonu účtovala vysoké velkoobchodní ceny za přípojky DSL. O2 považuje žalobu za neoprávněnou.

Operátor O2 vlastní více než 80% DSL připojení v ČR. Vodafone tvrdí, že mu operátor O2 údajně znemožnil nabízet pevné připojení ADSL a VDSL za ceny, kterými by mohl O2 konkurovat. Tím mělo dojít ke snížení konkurenceschopnosti Vodafonu a ke zpomalení zdravého vývoje vysokorychlostního internetu v České republice. Přitom stejné podmínky pro DSL připojení mají i ostatní operátoři jako Air Telecom, T-Mobile, Český bezdrát, atp.

"Žaloba zatím nebyla naší společnosti doručena, dozvěděli jsme se o ní pouze z médií. Společnost Vodafone Czech Republic a.s. nám zaslala před týdnem stručnou výzvu, ať zaplatíme do jednoho týdne smyšlenou částku 385 milionů, aniž vysvětluje jakýkoli mechanismus výpočtu. Navíc u takto vysokého nároku se složitým mechanismem vzniku a výpočtu se nedá aplikovat stejná lhůta jako u dlužné faktury za telefon nebo za plyn. Podání žaloby pouhý týden po doručení stručného dopisu ukazuje, že se jedná o uměle vykonstruovanou kauzu," uvedl tiskový mluvčí O2 Martin Žabka.

Podle žaloby Vodafone údajně přišel o stávající i potenciální zákazníky, protože měl omezené možnosti rozvíjet svou nabídku pevného internetu ADSL. Vodafone si za každý rok, kdy byl údajně poškozován, cení na částku převyšující 100 milionů korun. Škoda podle Vodafonu vznikla od roku 2011 až do současnosti a dále narůstá.

Inovativní digitální služby dostupné za konkurenceschopné ceny jsou naprosto zásadní pro spotřebitele, firmy a celkové zdraví digitální ekonomiky. Protikonkurenční kroky O2 bohužel poškozují české národní zájmy tím, že brání zdravému vývoji českého trhu s vysokorychlostním připojením,“ uvedl generální ředitel Vodafonu Baleš Šarma.

Sami jsme zvědaví, jestli se k Vodafonu připojí další operátoři nebo jestli celá kauza skončí ostudou Vodafonu a definitivním ukončením nabídky DSL připojení v červených barvách Vodafonu.

17. 3. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.