Úvod > Články > LTE ruší televizní signál

LTE ruší televizní signál

V poslední době se stále častěji vyskytuje problém v souvislosti s rozšiřující se sítí vysokorychlostního internetu. Roste počet lidí, kteří si stěžují na to, že jim LTE ruší televizní signál. Občané mají nárok na opravu zdarma.

V České republice funguje v současnosti více než 4500 základových stanic, které mají za úkol šířit LTE. Rychlý mobilní internet pracuje v síti 800 MHz, LTE pro svůj provoz částečně používá část frekvencí, které sloužily do roku 2012 pro televizní vysílání. Tyto frekvence přímo sousedí s těmi pro přenos digitálního pozemního vysílání (DVB-T), což může způsobovat rušení televizního příjmu.

Zamrzávání obrazu nebo jeho fragmentaci může pociťovat až 60 procent domácností v Česku. Dalším projevem rušení individuální antény pro příjem DVB-T, společné televizní antény i kabelové televize je například úplná ztráta obrazu nebo zvuku.

Podle našich odhadů se tyto problémy mohou týkat až 60 procent domácností v České republice,“ prohlásil Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací. Právě radiokomunikace se starají o drtivou většinu tuzemských televizních vysílačů.

V Česku jsou nejvíce rušeny kanály 59 a 60. Například v Praze a Brně je tak ohroženo zejména vysílání multiplexu číslo 3. K rušení dochází zhruba do 500 metrů od základové stanice LTE,“ dodal Procházka.

Pokud vás trápí podobné problémy se signálem, máte nárok na opravu zdarma. „Lidé se často obracejí na České Radiokomunikace jako distributora televizního signálu nebo přímo na servisní společnosti a opravy sami platí,“ uvedl ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

Správným postupem je přitom kontaktovat místně příslušné oblastní pracoviště Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kde rozhodnou o tom, zdali je stížnost oprávněná a souvisí se spuštěním LTE základových stanic. Pokud ano, mají diváci nárok na bezplatnou opravu,“ doplnil Procházka.

Úřad provede v místě vašeho bydliště měření, a pokud skutečně ruší signál vysílač LTE, je vaše stížnost oprávněná a celou věc začne řešit mobilní operátor. Ten pak zajistí na své náklady opravu.

Nemějte strach a kontaktujte ČTÚ. Pokud se ukáže, že vaše žádost nebyla oprávněná a vysílání není rušeno LTE sítěmi, výjezd a měření hradit nemusíte.

Podle informací radiokomunikací vzrostl počet stížností diváků na rušení televizního signálu na několik set měsíčně. Český telekomunikační úřad eviduje zhruba sto oprávněných stížností každý měsíc.

8. 6. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Facebook odstraní záložku Zprávy

Meta ukončuje kartu Facebook News. Nechce už vydavatelstvím dále platit za zpravodajský obsah.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...