Úvod > Články > Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft. Na jeho místo nastoupil Terry Meyerson. Kam zamíří Elop nyní?

Microsoft se rozhodl sloučit divize Windows a hardwarových zařízení, které byly do této chvíle oddělené. Celý tento proces je součástí rozsáhlé restrukturalizace, která má Microsoft opět dostat o hry. „Díky těmto změnám budeme schopni vyvíjet lepší produkty a služby mnohem rychleji, než kdy dříve,“ uvedl šéf Microsoftu Satya Nadella.

Na novinky ve firmě doplatil Kanaďan Stephen Elop, který se proslavil hlavně tím, že přivedl Nokii pod křídla společnosti Microsoft. Elop opustil své místo viceprezidenta Devices & Services. Tato divize s jeho odchodem zanikne a bude vytvořena nová s označením Windows and Devices Group (WDG). Novou skupinu povede Terry Myerson a bude se soustředit na propojení zatím samostatných skupin pro Windows a zařízení.

Elop pracoval pro Microsoft již v letech 2008 až 2010. Následně nastoupil do Nokie na pozici generálního ředitele, kde vystřídal Olli-Pekku Kallasvua. Elopův úkol byl vrátit společnost na vrchol. Realita byla ale naprosto odlišná. Za Elopa procházela Nokia nejhorším obdobím. Firma po celém světe propustila více než 21 000 zaměstnanců, tržby propadly ze 42 miliard na 25 miliard, zisk se snížil o 92% a akcie společnosti propadly na historické minimum. V roce 2012 to bylo okolo 1,8 dolaru za akcii této společnosti. Ve chvíli, kdy byla Nokia na dně, postaral se Elop o to, aby ji mohl výhodně koupit Microsoft.

Za svůj čin si nechal Elop řádně zaplatit. Jeho roční plat u Nokie se pohyboval okolo 1,4 milionu dolarů. Za svůj přestup z Microsotfu do Nokie měl inkasovat bonus ve výši 6 milionů dolarů. A za organizaci prodeje společnosti Nokia Microsoftu byl odměněn 25, 4 miliony dolary. Jistě ani teď z Microsoftu neodchází s prázdnou.

Otázkou je, zda půjde Elop do předčasného důchodu a bude si užívat peněz a klidu, nebo o něm uslyšíme ve spojitosti s další mezinárodní společností?

22. 6. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

 

Jaký smartphone pod stromeček

Vánoce klepou na dveře a smartphony mizí z pultů raketovou rychlostí. Pokud jste se i vy rozhodli potěšit své blízké...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...