Úvod > Články > DoCoMo otestovala 1 Gb/s

DoCoMo otestovala 1 Gb/s

Největší japonská společnost poskytující mobilní telefonní síť úspěšně otestovala technologii 4G a dosáhla přenosové rychlosti 1 Gb/s.

V testech fungovala tato technologie až do vzdálenosti 400 metrů, a testovací přístroje opět opustily firemní laboratoře a použily se v terénu. Stejné hodnoty dosáhl i pokus z konce roku 2004, ten se ale uskutečnil v laboratoři.

Současná síť 3G dosahuje rychlosti

kolem 384 Kb/s, a technologie 4G by se měla objevit kolem roku 2006. Firma samotná ale opakovaně udává jiná data, včetně roku 2010. Pokud k zavedení 4G letos opravdu dojde, dosažená rychlost přenosu pravděpodobně nepřekoná 100 Mb/s.

Firma NTT DoCoMo má 20 milionů zákazníků systému 3G (koncem roku 2004 měla pouhých 5 milionů účastníků) a dalších 45 milionů využívá sítě 2G. Současná technologie 3G ale bude do té doby svoji rychlost zvyšovat, první vlaštovkou je zavedení technologie HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), která umožní zvýšení rychlosti až na 14 Mb/s.

Při testování bylo využito technologie VSP-Spread OFDM (Variable Spreading Factor-Spread Orthogonal Frequency Division Multiplexing) pro uplink, Variable Spreading Factor Code Division Multiple Access (VSF-CDMA) pro downlink a ASESS s využitím vlastního logaritmu M-logarithm.

Tzv. „frequency spectrum efficiency“,

která je definovaná jako bity/sekundu/Hertz, dosáhla 10, což je téměř 20x více, nežli u technologie 3G. Předchozí testy, uskutečněné již v roce 2003, dosáhly rychlosti 10 a 20 Mb/s. O rok později dosáhly testy rychlost mezi 135 a 300 Mb/s, v těchto případech zachycovaly data antény v autě jedoucím 30 km za hodinu ve vzdálenosti do 1 km od vysílače. Na tomto systému firma pracuje od roku 1998. Data byla vysílána jako jeden paprsek, ale množství dat bylo pro jednu anténu příliš vysoké, takže k testům byly používány antény 4.

O technologii 4G se předpokládá,

že bude dovolovat interaktivní video a virtuální 3D realitu a rozlišovací schopnost obrazu v HD. Na tomto systému nepracuje společnost NTT DoCoMo sama, také firma Ericsson ohlásila spolupráci s výzkumným centrem Research Centre for Wireless Communications na technologiích Super 3G a 4G.

Na olympijských hrách v Číně by měla být využita tzv. kombinovaná služba, ve které bychom na mobilech 3G mohli současně telefonovat po světě i přihlížet sportovním utkáním. K tomu bude používána technologie High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) technology,  která je někdy nazývána 3,5G.

29. 1. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...