Úvod > Články > WiMax v Singapuru / Wi-Fi dosahuje rychlosti Ethernetu

WiMax v Singapuru / Wi-Fi dosahuje rychlosti Ethernetu

V tomto dvojčlánku se podíváme na jednu „pre-mobile“ technologii a na nové rychlosti Wi-Fi.

WiMax v Singapuru

Singapur připravuje komerční službu WiMax, která by měla být v provozu od března tohoto roku. QMax Communications ohlásila plány na pre-mobilní WiMax, který bude nejdříve nabízen jen v částech města. Službu budou společně poskytovat firmy OSP Qala Singapore a Creative Technology.

První stanice Navini Network je již k dispozici a QMax plánuje nabízet řadu možností, které budou obsahovat i karty PCMCIA a modemy. Dosahovaná rychlost přenosu se bude pohybovat mezi 256 kbit/s a 2 Mbit/s. Přesné detaily o jednotlivých plánech zatím nejsou dostupné a měly by se objevit až v den spuštění celého systému.

Použitá technologie je označována jako „pre-mobile“, neboť plně neodpovídá  standardu 802.16e. Specifikace pro produkty založené na standardu 802.16.2004 byly sice tento týden oficiálně certifikovány a standard pro mobilní WiMax (802.16e) byl již ústavem Institute of Electrical and Electronic Engineers schválen, chipsety se však ve velkém objeví na trhu až kolem roku 2008 nebo dokonce 2009. QMax slibuje, že až bude nový standard opravdu zaveden, zákazníci dostanou nové modemy a software zdarma.

Nová služba bude pro začátek nabízena pouze v oblasti Bukit Timah, ale podle zájmu zákazníků by se měla rozšířit po celém ostrově. Jelikož Singapur není rozlohou největší, postačit by mělo mezi stovkou a dvěma stovkami stanic. Firma odhaduje náklady na 60 milionů dolarů, zavedení by mohlo trvat až dva roky. Každá stanice by měla zvládnout dosah asi o třetinu větší v porovnání se skutečným využitím, protože se QMax snaží o dodržení maximální možné rychlosti přenosu dat. Společnost QMax vlastní šest z pětadvaceti nabízených slotů frekvence 2,3 GHz, v případě potřeby a velkého zájmu zákazníků hodlá firma zažádat o další sloty.

Wi-Fi dosahuje rychlosti Ethernetu

Až dosud platilo, že bezdrátové sítě jsou sice pomalejší, ale starý dobrý Ethernet je stále rychlejší. Objevila se ale nová generace přístrojů, např. RangeMax 240 Wireless Router firmy Netgear nebo Notebook Adapter stejné firmy, které jsou na krátkou vzdálenost jen nepatrně pomalejší nežli klasický 10/100 Mb/s Ethernet.

RangeMax pracuje s novou technologií True MIMO Gen3 společnosti Airgo Networks, kterou také najdeme v přístroji Wireless-G Broadband Router SRX240 firmy Linksys (a v řadě WRT54GX4 / WPC54GX4). Systém využívá 2 antény pro vysílání a tři pro přijímání, čímž zvyšuje rychlost i dosah. Výhodou je také zpětná kompatibilita se standardem 802.11g.

Vedle vyššího počtu antén je ale hlavní novinkou technologie Adaptive Channel Expansion, která zdvojuje šířku pásma použitím dvou ze tří nepřekrývajících se kanálů frekvence 2,4 MHz standardu 802.11g. Technologie ACE se nepřetržitě adaptuje na případné interference, a tím vyhledává nejrychlejší způsob přenosu. Číslo 240 v názvu přístroje odpovídá teoretické nejvyšší rychlosti přenosu 240 Mbit/s, i když realita je zhruba poloviční. Rychlost přenosu je přitom zhruba stejná, ať se použije nekódovaný způsob, nebo enkrypce WPA2.

Podobné rychlosti jsou ideální pro sítě využívající systémy VoIP, streaming videa nebo on-line hry. Nová technologie je zatím nabízena výhradně pro notebooky, pro ostatní přístroje zatím nabídka neexistuje. Nutno také připomenout, že cena je zhruba dvakrát větší, nežli je tomu u starší generace těchto periférií.

2. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...