Úvod > Články > Warner nabídne legální stahování filmů

Warner nabídne legální stahování filmů

Společnost Warner Bros. si asi jako jedna z prvních uvědomila, že bojovat proti nelegálnímu stahování hudby a filmů rovná se boji krávy se stádem tygrů. Oznámila, že bude nabízet legální stahování svých filmů, samozřejmě za poplatek.

Nabídka filmů

Nejprve se podobná nabídka objeví, jak jinak, v USA, kde je již vše připraveno ke spuštění, v březnu budou následovat evropské země Rakousko a Německo, rovněž část Švýcarska. Posléze by měly následovat další státy, ale pokud budou vybírány podle trhu, na Českou republiku dojde mezi posledními.

V nabídce se objeví filmy jako Batman začíná, Harry Potter a Ohnivý pohár nebo u nás ne moc známý seriál O.C. či naopak u nás velmi populární seriál Přátelé. Seznam obsahuje dalších 80 titulů, které budou dodávat do sítě lokální distributoři společnosti Warner Bros.

Technické parametry

Celá služba bude mít název In2Movies a nabídne ve své síti filmy a seriály ve chvíli, kdy se tyto objeví na DVD (myšleno ve vydání pro ten který region, tedy v Evropě region 2). Filmy a seriály bude možné stahovat přímo z internetu do počítače. Připravuje se druhá verze služby, která dokonce umožní nahrávat filmy přímo do DVD přehrávačů a dalších přenosných zařízení.

Společnost Warner zvolila P2P architekturu, protože jí přijde rychlejší, účinnější a nevyžaduje velkou šířku pásma jako tradiční způsoby stahování.

Uživatelé, kteří se zaregistrují, mohou mít stažené filmy uložené po neomezenou dobu. Umožněno bude stahovat části filmů i od ostatních uživatelů.

Ochrana autorských práv

Aby se ochránila autorská práva, používá služba In2Movies technologii GNAB od společnosti Arvato, která kombinuje centralizovanou internetovou platformu s decentralizovanou, případně peer-to-peer sítí. Platfomu mohou využít také internetoví provideři, televizní stanice nebo další organizace k distribuci jejich vlastního právně ošetřeného obsahu.

Tento obsah bude uložen na centrálním serveru, GNAB bude kontrolovat všechna práva, zatímco komponenta pro decentralizované sdílení souborů umožní providerům distribuovat velké soubory, jako hry a filmy.

Podle zástupců společnosti vloni 1,7 milionů uživatelů internetu nelegálně stáhlo okolo 12 milionů filmů, a to jenom v Německu v první polovině roku 2005. Ale 73 % uživatelů internetu by rádo za podobné stahování zaplatilo. Jedině tak se dá zabránit pirátství, tvrdí představitelé studia.

7. 2. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...