Úvod > Články > Mobily a písničky

Mobily a písničky

Popularita iPodu očividně nedá spát jak výrobcům mobilních telefonů, tak klasickým telefonním společnostem. S první kombinací mobilu a iPodu sice Motorola žádnou díru do světa neudělala, ostatní firmy ale věří, že jejich výrobky budou mít větší úspěch.

Poslední CES představil

celou řadu kombinací mobilních i klasických telefonů pro stahování písniček a klipů. Snad největší pozornost přitom získal systém V CAST Music společnosti Verizon. Něco podobného nepřekvapuje u mobilů, výrobci klasických bezdrátových telefonů ale využili uvolnění nového, dříve nepoužívaného pásma, které nabídlo FCC, a představili celou řadu telefonů kombinujících klasické volání po drátě s technologií VoIP a bezdrátovým voláním. Tyto telefony nabízí zejména firmy Uniden, VTtech, XACT a GN Netcom. Navíc se objevilo i nové pásmo 1,9 GHz, které slibuje delší dosah a lepší zvuk.

Systém V CAST Music

dokáže změnit obyčejný mobilní telefon, který se nemůže pyšnit označením „smart“, na přístroj schopný využívat službu Microsoft PlaysForSure, a také stahovat písničky z celé řady zdrojů, pochopitelně také od firmy Verizon. Mobily se budou moci synchronizovat s programem Windows Media Player, čímž budou přímo konkurovat přístroji ROKR E1 iTunes od Motoroly. Testy prvních přístrojů (systém je zatím v poslední fázi testování) mluví však o tom, že tato synchronizace zablokuje používání formátu MP3, což by pro většinu uživatelů bylo velice nepříjemné.

Pomocí tohoto systému můžeme stahovat písničky dvěma způsoby – pokud to uděláme přes počítač, bude song stát jeden dolar, pokud ji stáhneme rovnou telefonem, zaplatíme za stejnou písničku dvojnásobek. Zatím můžeme použít tři různé typy mobilů – LG VX8100, Samsung SCH-a950 a Audiovox CDM8945. K ceně za stahování písniček musíme připočítat dalších 15 dolarů paušálního měsíčního poplatku, zato navíc získáme stahování klipů o počasí, zprávách a sportu zdarma. Navíc si ještě musíme za 30 dolarů přikoupit kit obsahující spojovací kabel, sluchátka a software.

Konkurenční firmy

Motorola mezitím hodlá konkurenci vytřít zrak dvojicí novinek – vylepšený iTunes s názvem SLVR L7 a nový ROKR pracující s Linuxem. Sony Ericsson přišel s novým mobilem řady Walkman.

Se závažnou změnou přišel Samsung – jeho mobil T709 kombinuje klasický GSM mobil se schopností použít WiFi a technologií UMA (Unlicenced Mobile Access), takže tento mobil můžeme doma použít k volání pomocí domácí sítě WiFi a mimo domov pomocí klasické technologie GSM přes síť T-Mobile.

Celkově toho ale v této oblasti bylo na CES k vidění celkem málo, firmy totiž nepředstavily telefony, ale jen jejich koncepty, a samotné přístroje si nechaly na výstavu CTIA, která je věnována výhradně telefonování a která se uskuteční v dubnu.

8. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...