Úvod > Články > Nohavica prorazil bariéry aneb Pražská pálená

Nohavica prorazil bariéry aneb Pražská pálená

Někteří to již víte, pro jiné je to zcela novou informací – písničkář Jaromír Nohavica prorazil jako první bariéry spojené s uveřejněním kompletních skladeb na internetu – vydal speciální album, které mohou tisíce uživatelů internetu poslouchat nejen na svých počítačích.

Okolnosti: O co se vlastně jedná?

Písničkáře Jaromíra Nohavicu asi netřeba přílišně představovat. Jde o člověka, který výrazně překročil hranice nejen svého regionu, ale i celé České republiky. V lednu tohoto roku zavítal do Prahy, kde uspořádal několik koncertů. Mnozí se až podivovali nad faktem, jak rychle z prodeje zmizelo na osm a půl tisíce vstupenek na pražské turné. Kdo chtěl, ten Jarka viděl na vlastní oči, kdo se na koncerty nedostal, může dát zavděk počinu, který na naší domácí hudební scéně nemá obdoby.

Nohavica se totiž rozhodl, že z tohoto turné vznikne nové album, které bude nabízeno ke stažení na internetu, a to zcela zdarma. Název alba je Pražská pálená. Tento krok je natolik ojedinělý, že musel vyvolat rozhodně bouřlivé diskuse mezi ostatními interprety a producenty. Důvody k tomuto kroku lze najít jen těžko, snad můžeme pouze zacitovat z diskuse s písničkářem na oficiálních stránkách www.nohavica.cz. Otázka: „Hudební průmysl asi skřípe zuby, utekly mu procenta ze zisku?“. Odpověď: „Já jsem svůj hudební průmysl. A já zuby neskřípu. Jsem moc rád ,že jsem vám mohl udělat radost. A vyzkoušet, jak funguje internet.“

Jaké má album složení?

Album je složeno z písní, které nebyly nikdy oficiálně vydány, nahrávky těchto písní kolovaly po internetu v hrozné kvalitě, nahrané z magnetofonových záznamů pořízených na koncertech před revolucí. Zvláště potěšen jsem byl písněmi Cyklistika, Svět je malý pomeranč nebo V bufetě na stojáka. Také doporučuji k poslechu píseň Staré dobré časy, která přináší zase trochu jiný pohled do historie. Písně jsou na písničkářově webu umístěny ve formátu MP3 (Stereo, 192 kb/s) nebo WMA (Mono, 48 kb/s).

Volíme si vlastní obal

Zajímavostí je také možnost zvolit vlastní obal na vypálené CD dle vašeho zalíbení, nálady a vkusu. K dispozici je 113 obalů. Bohužel uzávěrka této posluchačské volby byla stanovena na neděli 12. 2. 2006 na 22 hodin. To je zrovna doba, kdy dopisuji tento text, takže čtenáři již nemají možnost volby, ale můžou sledovat, který obal nakonec vyhrál. V posledních chvílích hlasování vede obal s pořadovým číslem 10 s poněkud bizarním kresleným motivem, který dostatečně nereprezentuje tohoto barda (subjektivní názor). Ale co si posluchači zvolí, to budou mít.

A co ostatní interpreti?

Asi nelze očekávat, že všichni zpěváci a písničkáři teď na svůj web umístí staré písně a uvolní je k volnému stahování. Každopádně by se v některých mohlo hnout svědomí a některé písně osvobodit od autorských práv (ve smyslu kopírování). Hromadnou aktivitu umělců ale očekávat nelze, málokdo si tento krok může dovolit. Každopádně Nohavicovi tento počin určitě přinese nové příznivce a ti stávající se jen utuží, jeho popularita poroste.

Zájemce o folkovou hudbu by možná mohlo zajímat, že písničkář Pavel Dobeš (původem také ze stejného regionu) nabízí na svých stránkách tři nové skladby (v demo snímcích), které si můžete volně stáhnout a poslechnout. Tyto písně budou na připravovaném albu Banány. Další informace naleznete na webu www.paveldobes.cz. Na tomto místě pak naleznete amatérské folkové písně v MP3, které jsou na webu umístěny zdarma ke stažení se souhlasem jejich autorů.

Závěrem

Nohavica potvrdil svůj nadhled nad tímto světem a ukázal cestu, kterou se dá také jít. Podobně se k šíření hudby dokáží postavit jen začínající interpreti. Zpěváci ji sice asi nevyužijí, ale určitě se najdou takoví, kteří alespoň několik písní podobným způsobem uvolní.

14. 2. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...