Úvod > Články > WWW tipy: Rozcestníky webových kamer

WWW tipy: Rozcestníky webových kamer

Před nějakým časem jsme na DSL psali o zajímavých webových kamerách, které přenášejí obraz v reálném čase. Dnes na toto téma navážeme přehledem jejich rozcestníků a další porcí samostatných zajímavých kamer.

V dnešním článku se nebudeme zaměřovat striktně na streamové web kamery, neboť ač se za poslední měsíc razantně zvýšila průměrná rychlost připojení, lidé o pohyblivý obraz tolik nestojí, stačí jim obvykle statický obrázek v reálném čase. Pohled do míst, kam se třeba nikdy nepodíváme, je uchvacující. Rozcestníky kamer jsou vlastně webové stránky, které soustřeďují odkazy na desítky, stovky a některé až na tisíce takovýchto kamer. Slušné weby mají kamery rozděleny do kategorií podle místa působnosti. Některé dokáží odhalit i to, zda je kamera funkční či nikoli, ale většina takto vyspělá není.

Rozcestníky v rámci ČR

V naší zemi se nachází hned několik rozcestníků, některé se orientují spíše na naši zemi, jiné i na zahraniční zdroje. První zastávku si uděláme na našem domovském webu v sekci kamery katalogu stránek pro vysokorychlostní internet svet.dsl.cz, kde jsou soustředěny kamery z celého světa. Rozděleny jsou do čtyř kategorií: Dopravní situace, Česká republika, Turistické destinace a Evropa. Velmi hezký a propracovaný rozcestník provozuje společnost Tiscali. Rozdělení je zde velice podrobné, naleznete zde samostatně i světové metropole, interaktivní kamery nebo kamery do vesmíru.

Poměrně zajímavý rozcestník je pak k vidění zde. Autor kamery rozděluje do skupin podle destinace, každý světadíl má pak rozdělení dle zemí nebo oblastí. Hledáte-li jednoduchý rozcestník s odkazy převážně v rámci ČR, pak jej můžete najít tady.  Jako poslední si uvedeme výborný web Webcams, který rozděluje kamery dle regionu a zaměřuje se výhradně na web kamery umístěné v rámci České republiky.

Zahraniční rozcestníky

Je logické, že v zahraničí naleznete mnohem více rozcestníků web kamer, než je tomu u nás. Některé jsou kvalitní, jiné méně. Začněme třeba rozcestníkem, který je co do grafiky doslova katastrofální, ale poskytuje vynikající obsah. Naleznete zde kamery rozdělené dle umístění a také samostatně streamové kamery s pohyblivým obrazem. V diskusi pod minulými WWW tipy nás jeden čtenář upozornil na web Comfm, kde naleznete přes 3000 web kamer z celého světa.

Server rovněž nabízí rozsáhlé vyhledávání podle mnoha parametrů. Kromě web kamer jsou na tomto webu odkazy na mnoho TV a rádiových stanic. Velké množství web kamer je k dispozici na webu EarthCam. Web je sice prioritně zaměřen na USA a velké světové metropole, ale najdete zde kamery skutečně z celého světa. Můžete si nechat zobrazit mapu světa a zvolit oblast zájmu. Web obsahuje i 15 kamer v rámci ČR.

Další zajímavé web kamery

V rámci diskuse pod minulými WWW tipy jsme byli také upozorněni na velice kvalitní a hodnotnou kameru umístěnou v New Yorku na Times Square. Nejedná se o kameru jedinou, ale kamer je více než deset, některé přenášejí obraz v reálném čase. Kamera označené číslem jedna přenáší kromě obrazu i zvuk (resp. hluk). Chcete se zúčastnit svatby a to nejen pravé jihočeské? Pak můžete zde navštívit Las Vegas, kde se odbavují svatby jako na běžícím páse. Několik zajímavých kamer je provozováno také v Londýně.

Další využití web kamer

Hlavní přínos webových kamer jsme již uvedli – touha po poznání nepoznaného a často ani nepoznatelného. Existují ale i zajímavá řešení, která webovým kamerám dávají nový obzor. Jeden čtenář nás informoval, že vzhledem ke svému dlouhodobému pobytu ve Velké Británii teskní po Moravě a obecně po své rodině. Řešení nalezl ve speciální webové kameře v obývacím pokoji rodičů, která dokáže zaznamenávat i zvuk. Takže kdykoli je mu smutno, nebo se chce podívat, jak se rodičům daří, může bez obtíží navštívit jejich obývák v reálném čase včetně zvuku.

Závěrem

Někteří lidé tvrdí, že web kamery jsou již dávno za zenitem a že nikoho nezajímají. Stále ale existují nadšenci, kteří tímto způsobem navštěvují nová a neznámá místa světa. Jak vidno, web kamery mají i další využití a v budoucnu bude jistě velice rozšířená video telefonie pomocí internetu, takže i zaprášené a zapomenuté web kamery najdou své uplatnění.

22. 2. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...