Úvod > Články > Wi-Fi hot spot na cesty

Wi-Fi hot spot na cesty

Pokud se nám nelíbila poněkud zvláštní možnost nosit si osobní hot spot v ruksaku, na trhu je další možnost – hot spot v krabičce.

Potom už je všechno jednoduché. Krabičku napojíme do zásuvky (posloužit může i zdroj v autě) a každý do vzdálenosti 70 metrů se může bezdrátově připojit. Firmy, které podobná udělátka nabízejí, tedy zejména Kyocera, D-Link, Top Global a Junxion, se zatím nedohodly na tom, jak novinku nazývat. Je možné, že se uchytí název mobilní router, který propaguje firma Kyocera. Její krabička nese plné jméno KR1 EV-DO router. Router od D-Link zase D-Link DL-725 a jedná se o identický přístroj vyvinutý firmou D-Link, jediný rozdíl je ve způsobu prodeje. Zatímco D-Link si můžeme koupit přímo, Kyocera jej nabízí prostřednictvím providerů. Router od Top Global je designově zdaleka nejkrásnější a jmenuje se 3G Phoebus. Vedle povedeného designu se pyšní i nejjednodušším ovládáním, neboť nabízí automatickou konfiguraci.

Aby nebylo všechno tak jednoduché, budeme ještě potřebovat speciální PC kartu EV-DO. Ve Spojených státech ji nabízejí provideři Verizon, Cingular a Sprint. Pomocí této karty se připojíme do sítí mobilních operátorů. Mobilní router přenáší spojení ve formě signálu Wi-Fi, takže se ve formě Wi-Fi připojíme všude tam, kde máme signál pro mobilní telefon. Rychlost samozřejmě závisí na tom, jak je kvalitní signál, takže se ve městech pohybuje kolem rychlosti kabelového připojení až k k rychlosti DSL, mimo města jsme spíše u rychlosti dial-up.

Pokud kartu nemáme, mobilní router umožní připojení počítače také pomocí spojení Ethernet. Podle toho, od které firmy máme router, budeme mít i různý počet možnosti připojení. Musíme ale počítat s tím, že podobný provoz nás přijde dost draho, cena se pohybuje od 60 dolarů po 80 dolarů (pokud nemáme jiný plán od providera). Tady se právě uplatní výhoda routeru, protože i když EV-DO karta to dokáže sama, pokud pomocí routeru připojíme několik počítačů najednou, 60 dolarů se výrazně zlevní.

Proto není divu, že se o to zajímají spíše firmy, nabízející mobilní připojení. Tyto routery proto nalézáme třeba v autobusech nebo ve vlaku, kde nová služba slouží k nalákání cestujících a nahrazuje již dnes běžnou televizi nebo video.

Jelikož router může "cucat" napájení buď z auta nebo z baterie, můžeme se k internetu dostat i tam, kde není žádná elektřina nebo zásuvka, případně ve chvíli, kdy vypnou proud. Ani zde se ale nejedná o levnou záležitost, router od firmy Junxion stojí 600 dolarů a po pravdě řečeno by bylo lepší, kdybychom měli za tuto cenu přístup k modernější variantě 802.11g, nežli je použitá verze „b“. Kyocera se pyšní levnější cenou, a pokud využijeme současnou slevu, router pořídíme za 200 dolarů. Funguje ovšem pouze s kartami od firem Sprint a Verizon, zatímco ostatní podporují všechny karty na trhu. Na druhé straně ale router Kyocery pracuje i s mobily EV-DO, které připojíme pomocí USB.

Provideři přitom nejsou z novinky nijak nadšeni. Verizon tvrdí, že broadbandové připojení je myšleno pro jedinou periférii. O něco podobného se ale kabelové firmy snažily už dříve, nakonec ale musely ustoupit. Dnes má většina majitelů kabelového nebo DSL připojení domácí síť.

27. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...