Úvod > Články > Microsoft bojuje proti softwarovému pirátství – a to razantně

Microsoft bojuje proti softwarovému pirátství – a to razantně

Uživatelů nelegálního Windows XP je v Čechách doslova požehnaně. Je to způsobeno mnoha faktory a někteří z nás si již ani nepřipouštějí fakt, že by se obecně za software mělo platit. Na tento omyl vyvinul Microsoft nový lék.

Léčení takto postižených uživatelů probíhá pomocí aktualizace systému, která ověří platnost a legálnost vaší licence a licenčního čísla, a pokud jste vyhodnoceni jako nelegální uživatelé systému, objevíte při startu Windows novou přihlašovací obrazovku, která je nově doplněna o banner informující o této skutečnosti. Dále je zobrazeno (co zhruba třetí přihlášení do systému) okno, kde jste na tuto skutečnost opět důrazně upozorněni. Aby toho nebylo málo, v oznamovací oblasti je čas od času zobrazena bublinová nápověda odkazující na web Microsoftu.

Nová ochrana v praxi

Microsoft počátkem března představil novou ochranu proti nelegálnímu využívání Windows XP. Zároveň změnil dosavadní politiku prodeje OEM produktů. Tato změna se týká nejen České republiky, ale také Slovenska. Doposud jste mohli koupit OEM software Microsoft jen s novým počítačem nebo s hardware stejné nebo vyšší hodnoty. Nyní lze OEM software zakoupit samostatně, což by mělo uživatelé zavést na snadnou a cenově příznivou cestu k legalizaci operačního systému.

Druhý význam akce

Cílem celé této akce není zlikvidovat piráty, ale upozornit uživatele na nelegálnost jejich Windows XP. Nejhůře jsou na tom totiž ti z uživatelů, kteří zakoupili počítač včetně operačního systému, ale prodejce byl nepoctivý a nainstaloval jim na PC ilegální verzi. Tedy tato akce by měla odhalit i podvody v této oblasti. Postiženým pak bude nabídnut systém Windows XP bezplatně.

Co bude následovat?

V internetových diskusích se začalo spekulovat, s čím vším je schopen Microsoft na své cestě za legálností svého produktu ještě přijít. Existují uživatelé, kteří tvrdí, že v rámci dlouhodobého používání nelegálních Windows XP bude Microsoft usilovat o razantnější postup. Například zablokuje při dalších aktualizacích přístup k internetu či některým zařízením, nebo předá orgánům činným v trestním řízení informace, které IP adresy uživatelů nelegálních Windows XP zaznamenal a v jakou dobu. Police pak asi nebude mít větších problémů některé nepoctivce dohledat.

Šikovní uživatelé nezklamali

Jak již bývá zvykem, každou ochranu lze obejít. Během několika dnů se na internetu objevily návody, jak tuto aktualizaci odinstalovat a obecně popisují způsob, jakým odstranit tyto hlášky systému a nadále využívat aktualizační službu. No, jen aby se uživatelé aplikující podobné postupy nespálili. Jak již bylo řečeno, v následných aktualizacích může čekat nelegální uživatele operačního systému mnoho zajímavých „novinek“.

Jak řešit případné problémy?

Pokud jste i vy mezi nelegální uživateli, zamyslete se, zda jste za tento systém někomu zaplatili nebo zda jste si vědomi, že jej využíváte bez platné licence. Jedním z řešení je zakoupení OEM licence. V případě Windows XP Home Edition CZE SP2 jde o cca 2600 Kč, což není zase tak bolestná rána, pokud si uvědomíme, že hardware by byl bez operačního systému k ničemu (pokud ovšem nejste sami programátoři operačních systémů). Jinou možností je přechod na jiný operační systém – kupříkladu Linux v různých distribucích může plnit stejné úkoly, jako Windows.

Problém je někde hlouběji

Dá se říci, že nejde jen o operační systém. Microsoft asi donutí několik tisíc, možná i desítek tisíc uživatelů nelegálních Windows XP k jejich legalizaci, ale budou tito uživatelé využívat další software legálně? Zakoupí si MS Office? Případně další aplikace? Osobně si myslím že nikoli, nebo jen v malém množství. Problém bude jednak v morálce uživatelů a jejich ochotě krást. Ale nelze se na toto dívat jen jednostranně. Kdyby stál Windows XP řekněme tisíc korun, koupil by si jej každý, totéž platí pro ostatní software. Pro běžného domácího uživatele PC jsou ceny většiny softwaru zcela mimo dosah.

Závěrem

Je dobře, že se Microsoft brání, ale je s podivem, že až nyní. O problému musela tato firma vědět již mnoho let. Někteří z vás si jistě zavzpomínají na nulovou ochranu proti kopírování systému Windows 95 a 98. Již tehdy mohl být Microsoft důslednější.

20. 3. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...