Úvod > Články > 802.11n konečně na obzoru?

802.11n konečně na obzoru?

O standardu 802.11n, který slibuje mnohem větší rychlost přenosu dat (kolem 300 Mb/s) se již delší dobu mluví, ale do zavedení je zatím daleko.

Novinka se snad dostala o krok kupředu, neboť pracovní skupina IEEE 802.11n Working Group odsouhlasila předběžnou verzi standardu. Dosáhnout souhlasu trvalo více než rok, domluvit se nedokázaly zejména firmy Atheros, Broadcom, Intel a Marvell. Předběžná verze, známá pod jménem 1.0 Draft, se od předchozích návrhů příliš neliší, což by mohlo znamenat, že finální verze, která by se měla objevit začátkem příštího roku, již bude pouze pilovat drobnosti a nemělo by dojít k nějakým zásadním tahanicím. A o tom, že k nim může dojít, svědčí i skutečnost, že skupina pracuje na standardu od roku 2003.

Nová technologie by měla být až 40x rychlejší nežli 802.11b a téměř 10x rychlejší nežli 802.11g. Současně by měla mít i větší dosah. Na počátku byly tři konkurenční návrhy,  WWiSE (World-Wide Spectrum Efficiency), který podporovaly firmy jako  Broadcom, TGn Sync, jenž propagovaly společnosti Intel a Philips a MITMOT. V červenci minulého roku se však firmy rámcově dohodly, že jejich návrhy spojí. Standard 802.11n je postaven na těch předchozích a přidává MIMO (multiple input, multiple output).

Zástupce firmy Atheros Communication, Bill McFarland, proto spokojeně konstatuje, že první hardware by se na trhu mohl objevit už v létě tohoto roku. Ostatní firmy také hlásí hotové výrobky, čipy řady Intensi-fi od Intelu předpokládaný standard podporují, stejně tak čipset 88W836X firmy Marvell.

Na trhu ale již dnes existuje celá řada hardwaru, který pracuje na nestandardní technologii MIMO. I společnost Netgear, která ohlášení dohody oslavila slibem představit do tří měsíců produkty pracující s novým standardem, prodává výrobky na bázi Airgo pracující s rychlostí 240 Mb/s. Pro firmu Airgo je nový standard nepříjemný, protože jeho konkurenční technologii prostě nikdo nekoupí.

Netgear slovy Videka Pathela slibuje, že jeho nové výrobky již budou plně podporovat předpokládaný standard a že budou dosahovat rychlosti přenosu až 600 Mb/s, i když zatím není jasné, jestli se jedná o skutečnou rychlost přenosu dat, nebo pouze o tzv. symbol rate, která je většinou mnohem vyšší nežli skutečný přenos dat – jak ostatně ukázaly všechny dosavadní standardy Wi-Fi.

Skupina Wi-Fi Alliance je ale poněkud skeptičtější a na své webové stránce tvrdí, že dokud nedojde k finalizaci nového standardu, žádný z výrobků nedostane označení “podporující 802.11n” a neměl by se na trhu vůbec objevit. Wi-Fi Alliance provádí certifikaci všech produktů, a k té nedojde dříve, nežli bude nový standard oficiálně schválen.

Netgear se ale nenechává zviklat a i nadále tvrdí, že produkty nabídne dřív. Než dojde k certifikaci, firma se hodlá postarat o to, aby všechny výrobky využívaly technologie, které zaručí plnou kompatibilitu.

21. 3. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.