Úvod > Články > Košer mobil

Košer mobil

Zní to poměrně nesmyslně, nicméně něco podobného nejen existuje, ale dokonce nabývá na popularitě. Nepřekvapí, že s tím přišli v Izraeli, poněkud více překvapí, že o něj mají zájem i Arabové.

Výrobce, izraelská pobočka Motoroly Mirs Communications, nabízí tzv. konzervativní mobil, který nese souhlas hlavního rabína, a představuje podivnou směs moderní technologie a prastarých tradic. V podstatě se jedná o běžný mobil, kterému ořízli většinu dnes běžných funkcí a zůstala mu jen ta základní, schopnost telefonovat. Nenajdeme tam tedy možnost SMS, žádnou kameru nebo přístup k internetu. Provider navíc blokuje více než 10 000 známých telefonních čísel na nejrůznější služby nabízející rande nebo dokonce placený sex.

Ortodoxní židé

se často brání i televizi a rozhlasu, ale mobilní telefon je i v nábožensky ultra ortodoxních částech Izraele považován za nutnost. A nejedná se o malý počet lidí, jde minimálně o 14 procent ze 7 milionů lidí žijících dnes v Izraeli.

Mirs Communications

hodlá službu rozšířit a nabídnout podobný telefon také židovské komunitě ve Spojených státech a potenciálně i jinde po světě. Zájem projevují i izraelští Arabové, kteří dnes tvoří 20 procent populace. A ošívat se začínají i okolní arabské státy, těm se sice představa obchodování s Izraelem nijak nezamlouvá, ale mobilní telefon chránící tradiční arabské hodnoty by nebyl k zahození. Proto se začaly s firmou Mirs Communication opatrně domlouvat prostřednictvím zástupců z Jordánska

Izraelská náboženská komunita

začala uvažovat o doporučení mobilních telefonů již v roce 2004, část považovala mobily za vhodný nástroj, část zase za přílišnou svobodu, mobily třetí generace nabízely totiž pro ultrakonzervativce příliš volnosti a možnost kontaktovat lidi opačného pohlaví, o stahování pornografie ani nemluvě, ta byla považována za přímo nebezpečnou.

Následovalo rozhodnutí – připravit mobilní telefon představující moderní obdobu chytré horákyně. První se chytila právě firma Mirs Communication, nejmenší mezi izraelskými výrobci mobilních telefonů. Jejich mobil má nejen blokovaný přístup k určitým číslům, ale samotný hardware je natolik upravený, že jej není možno nějak upgradovat nebo třeba vyměnit SIM karty.

Na telefon neexistují reklamy, propagace probíhá výhradně v synagogách a za první 4 měsíce se jich prodalo 20 000.  Dva další izraelští výrobci honem naskočili do rozjíždějícího se vlaku a dnes existuje několik typů, jeden dokonce červené barvy.

3. 4. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...