Úvod > Články > Prvních 6 licencí digitální TV uděleno

Prvních 6 licencí digitální TV uděleno

Digitální vysílání se pomalu přesouvá do ostrého provozu. Dne 4. dubna 2006 udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání prvních šest licencí. Vybíralo se z třiceti kandidátů téměř rok a půl, podívejme se tedy na první „vyvolené“.

Základní brzdou udělování licencí nebyla samotná rada (dále jen RRTV), ale bylo nutno vyčkat na schválení zákona o elektronických komunikacích a následně ještě na novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Licenci získaly v multiplexu B stanice Z1, TV Pohoda a RTA – v multiplexu C pak Óčko, Febio TV a TV Barrandov. Největší komerční hráči, televize Nova a Prima, nezískali licenci žádnou a o výsledcích udělení licencí neinformovali ani ve svých zpravodajských relacích – patrně vlivem vlastního neúspěchu. Termín dalšího výběrového řízení na licence digitálního vysílání je ve hvězdách, patrně k němu nedojde nijak brzy. Což je asi škoda. Pojďme se ale nyní podívat na jednotlivé výherce tendru.

Z1

Vlastníkem této licence se stala První zpravodajská, a. s. Kanál Z1 bude čistě zpravodajským kanálem, hlavními tématy budou spotřební magazíny, ekonomika, publicistika a samozřejmě zpravodajské relace. Zpravodajství bude zastoupeno patnáctiminutovým blokem každou celou hodinu a průběžnými vstupy. Zaměstnanci Z1 budou převážně zpravodajci, publicistické pořady budou nakupovány u dodavatelů. Zajímavostí je, že předsedou dozorčí rady První zpravodajské, a. s., je bývalý moderátor TV Nova Martin Mrnka. V dozorčí radě jsou i další známá jména – například Martin Grmela nebo Tomáš Volejník.

TV Pohoda

Televize Pohoda bude zaměřena zejména na program pro děti a mládež. Nepůjde jen o bezhlavé vysílání dětských kreslených seriálů, ale také o pořady vzdělávací. Svou roli v této televizi sehraje i regionální zpravodajství – v Praze, Brně a Ostravě mají vzniknout prosklená vysílací studia na hlavních náměstích. Zda se tento model osvědčí, ukáže až čas.

RTA (regionální televizní agentura)

Tato firma se televizní činnosti věnuje již delší dobu – v současné době dodává externí pořady několika televizím. Již z názvu vyplývá, že jde o stanici zaměřenou na dění v regionech. Dle ředitele Berky bude snaha o vybudování podobné platformy, jakou mají Deníky Bohemia v tištěné podobě. Zpravodajství se tato společnost věnuje již řadu let, takže jsou do ní vkládány velké naděje. Část vysílání bude centrální a část separované v rámci jednotlivých regionů.

Óčko

Tuto stanici asi netřeba představovat, neboť její vysílání na českém území započalo již v roce 2002 a zejména mladší generace je informována o hudebním zaměření stanice. Stanice je členem mediální skupiny Mafra a její program je ryze hudební – videoklipy, hudební tématicky zaměřené pořady, záznamy koncertů apod.

Febio TV

Jak již z názvu vyplývá, za tímto projektem stojí režisér Fero Fenič. Někdo by se mohl domnívat, že půjde o kanál čistě filmový, ale zdaleka tomu tak nebude. Obsah bude zaměřen na lidi v produktivním věku, hlavními pořady budou dokumenty, seriály, filmy a specializované pořady (v tomto duchu se hovoří o pořadech pro menšiny).

TV Barrandov

Provozovatelem této stanice je společnost Barrandov Studio, a. s., která kandidovala mimo TV Barrandov i s kanálem TV Hobby. Licence byla ale udělena TV Barrandov, která bude postavena na dokumentární tvorbě, informačních pořadech a filmech. Provozovatel se nechal slyšet, že se stanice bude orientovat i na regionální zpravodajství, které by bylo nakupováno od zavedených regionálních stanic, tak jak je tomu v případě TV Nova nebo Primy.

Závěrem

Dle zákona musí všechny společnosti, jež získaly licenci, začít vysílat do jednoho roku od převzetí písemného rozhodnutí RRTV. Po letech čekání, vizí a iluzí se tedy snad dočkáme plnohodnotného digitální vysílání. Praxe ukáže, jak se osvědčí a jak budou diváci spokojeni s tvorbou jednotlivých stanic. Zbývá snad jen dodat, že licence byly uděleny na dvanáct let.

6. 4. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.