Úvod > Články > Broadbandové video

Broadbandové video

Dlouho se o tom mluvilo, ale konečně se situace vyjasňuje – asociace Consumer Electronic Association a skupina broadbandových providerů se dohodla na principech, které veřejnosti umožní připojení periférií na sítě nabízející broadbandové video.

Periférie se budou připojovat k sítím využívajícím Internet Protocol-enabled video, a nové principy podporují takoví giganti, jakými jsou AT&T, Verizon Communications a Bell South. Provideři na jedné straně volají po otevřeném standardu hardwarů u televizních periférií typu set-top, a zároveň slibují, že udělají vše pro to, aby jejich sítě nabízející video byly vzájemně kompatibilní.

Je na čase, kabelové televize jsou příliš velkou konkurencí, takže broadbandoví provideři horečně dokončují své IP sítě. Jako všechno však i tohle naráží na problémy. Možnost připojení k videovým IP sítím je součástí kontroverzního konceptu, který je znám pod termínem neutrální net, jenž je v současné době intenzivně probírán v americkém Kongresu. V podstatě se jedná o snahu celé řady firem (včetně Yahoo a Google)  získat příslib Kongresu, nejlépe ve formě zákona, který by zaručil, že jednotliví majitelé sítí nebudou moci zpomalovat nebo dokonce blokovat přístup ke konkurenčním sítím. Většina broadbandového připojení je totiž ve Spojených státech v rukou několika velkých firem, a konkurence se obává, že bez nového zákona si jednotlivé velké firmy buď půjdou vzájemně na ruku, nebo alespoň budou úspěšně brzdit konkurenci.

Něco podobného se samozřejmě nelíbí broadbandovým providerům, kteří tvrdí, že něco podobného by je ani ve snu nenapadlo a že by jakákoliv regulace byla škodlivá a znemožňovala jim péči o IP sítě. Zároveň ale tiše vyjednávají s webovými portály o tom, že za určitý poplatek by jim umožnili rychlejší spojení. Tím si v podstatě zdvojí přísun peněz, protože jim budou platit jak zákazníci za připojení, tak ještě webové stránky za určitá privilégia. Pro svůj boj nedávno získali provideři také firmu Cisco, která prohlásila, že federální regulace je vhodná pouze v případě potíží, a ne preventivně.

Vedle konkurence bojují za neutralitu netu také některé skupiny starající se o zájmy veřejnosti. Tři z nich, Consumer Federation of America, Consumers Union a Free Press, ohlásily výsledky studie, podle které více než dvě třetiny dotázaných souhlasí s tím, aby provideři broadbandu museli splňovat požadavky principu neutrálního internetu.

FCC sice v roce 2004 vydala poněkud neslané nemastné prohlášení o tom, že všichni připojení mají právo na obsah, který neodporuje zákonům, ale dále se ke sporu nevyjadřuje. Někteří provideři systému VoIP, např. Vonage, již teď protestují a tvrdí, že někteří poskytovatelé broadbandu se snaží jejich službu blokovat. V tom je možno najít hlavní důvody, proč broadbandoví provideři tak intenzivně bojují proti neutrálnímu netu. Obávají se proto, že firmy jako Vonage či Skype je začnou víc a víc ohrožovat. Přitom jim ale vůbec nevadí, že nově zaváděné broadbandové video ohrozí stejným způsobem dominantní postavení kabelové televize. Ostatně CEO firmy AT&T Edward Whitacre to řekl jasně: "Vonage a Google by chtěli používat naše kabely zdarma, ale to je nenecháme. Investovali jsme do nich spoustu peněz, které musíme dostat zpátky. A proto musíme najít nějaké mechanizmy, aby ti, kdo něco posílají po našich kabelech, za tuto část provozu zaplatili."

Dočkáme se tedy spíše pravděpodobně toho, že klikneme na URL a vyskočí okno: "Firma kterou hledáte, nemá s naším providerem podepsanou smlouvu. Zkuste najít něco jiného."

12. 4. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...