Úvod > Články > První VoIP pro mobilní telefony

První VoIP pro mobilní telefony

Společnosti Skype Technologies a Hutchison 3G Group oznámily spolupráci, jejímž výsledkem by měla být první komerční služba VoIP pro mobilní telefony.

CEO firmy Skype Niklas Zennstrom přiznal, že až dosud se firma zajímala spíše o PC, tlak zákazníků je však donutil k zájmu o mobilní telefony. Pomocí systému SkypeOut můžeme telefonovat nejen mezi počítači, ale také z počítače na pevnou linku. Hovory jsou sice levné, nicméně služba zdarma není.

Ve spolupráci s kanadskou firmou EQO Communications připravuje spojení i s mobilními telefony, které podporují J2ME, takže nebude nutné používat vysokorychlostní sítě, jakou je třeba EVDO. EQO k tomu používá obvyklou službu SkypeOut. Aby poskytovatelé mobilních sítí neprotestovali, tato služba by měla být dostupná za měsíční poplatek.

Hutchison 3G, který nabízí mobilní širokopásmové sítě na bázi IP v řadě evropských zemí, se chce stát prvním poskytovatelem mobilních telefonů pracujících s technologií VoIP. Krokem číslo jedna bude testování technologie v síti poskytované ve Švédsku, v případě úspěchu a zájmu bude nabídka pokračovat a následovat bude Rakousko, Itálie, Austrálie, Hong Kong a Anglie.

Uživatelé budou používat mobilní telefony s částečnou schopností SIP (Session Initiation Protocol), která je pro systém VoIP nezbytná. Síť 3G firmy Hutchison je pro podobnou službu ideální, protože je od začátku založena na IP, u sítí založených na principu GSM je to složitější.

Řada analytiků si okamžitě položila otázku, jaký význam vlastně tato spolupráce má pro firmu Hutchison, která vlastně vymění část placených minut za minuty zdarma. Christian Salbaing, ředitel evropské pobočky, ale tvrdí, že firma nic zdarma dávat nebude. O přesných cenových relacích zatím sice mluvit nechce, ale udává, že firma připravuje způsoby, jak systém Skype přiřadí k nabízeným placeným službám. Buď bude nabízet měsíční přístup za poplatek nebo nabízenými minutami prostě vylepší nabídku, stejně jako to dnes dělá třeba s SMS nebo s emailem.

Hutchison prostě hodlá zvýšit obrat a nalákat více zákazníků, z tohoto pohledu je 75 milionů (některé údaje udávají „pouze“ 24 milionů) uživatelů systému Skype, kteří existují v zemích, kde Hutchison 3G pracuje, velice lákavých. Hutchison 3G vlastní licence pro použití technologie 3G v deseti zemích a v lednu tohoto roku ohlásil 11 milionů zákazníků. Podle švédského modelu bude možno v nabídce Skype spolu s měsíčním pevným poplatkem po připojení pomocí systému Skype telefonovat zadarmo. Systém Skype se tak stane plně mobilním a zmizí omezení klasickým počítačem.

24. 4. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...