Úvod > Články > Internetové aukce vzkvétají - podvody také

Internetové aukce vzkvétají - podvody také

Internetové aukční síně využívá stále více lidí. Důvodem je nejen neustále se rozšiřující počet uživatelů k internetu připojených, ale také větší tužba obchodovat touto novou, pro mnohé neznámou metodou.

Proč nakupovat na internetových akcích?

O nakupování na internetu včetně aukčních síní jste se mohli dočíst v tomto článku. Nakupovat lze samozřejmě pomocí internetu i v zahraničí, což jsme zmínili nedávno ve WWW tipech. Obchodování na aukcích má ale své kouzlo. Možnost přihodit a vyhrát aukci dříve než jiný uživatel je povznášející. Sběratelé si také přijdou na své, na aukcích je nabízeno mnoho sběratelských rarit. Nakupovat můžete ale i zcela obyčejné věci, trička, díly na automobil, mobilní telefony apod. Při prodeji hraje velkou roli taktika – zejména na jak dlouho předmět vystavit, jakou dát vyvolávací cenu, zda stanovit minimální prodejní cenu apod.

Jak začít?

Prvotním krokem je registrace na aukčním serveru. Pokud to provozovatel vyžaduje, musíte svou adresu potvrdit pomocí kódu, který obdržíte na zadanou adresu. Po takto dokončené registraci můžete směle obchodovat. Přihazujte s rozmyslem, zrušit přihození sice lze, ale není to zrovna oblíbený postup a někteří prodejci před skončením aukce ani váš příhoz zrušit nestihnou. Při prodeji zboží můžete využít hromadný import předmětů a další výborné pomůcky. Popisujte zboží do posledního detailu, přiložte fotografie a odpovídejte na dotazy zájemců – jen tak dosáhnete dobrých prodejních výsledků.

Podrobnější pohled na tři největší

Podívejme se na jednotlivé portály trošku podrobněji, rozdíly mezi nimi nejsou velké, ale přece jen určité odlišnosti nalezne každý uživatel více systémů. Existuje značná komunita uživatelů, kteří jsou registrováni na několika serverech souběžně a dle potřeby využívají všechny tři.

Aukro – Jde o kopii polského projektu Allegro, který je u našich severních sousedů velmi populární. Server má přehledné uspořádání ovládacích prvků a je uživateli internetových akcí často stavěn jako vzor pro ostatní podobné projekty. Někteří uživatelé si na diskusních fórech stěžovali na velké zdražení cen, které proběhlo před několika měsíci. Za prodávané zboží tak zaplatíte určitý poplatek a zvýraznění vaší aukce stojí také nemalý příplatek.

Aukce – Nejstarší projekt tohoto formátu v ČR, který se již netěší takové oblibě jako tomu bylo v minulosti. Graficky se podoba webu téměř nezměnila, ale stejně tak se nezměnila skutečnost, že využívání portálu není zpoplatněno. Pokud se stanete profesionálním uživatelem se smlouvou s tvůrci webu, pak můžete prodávat pohodlněji a vaše aukce jsou automaticky zvýrazněny.

Ikup – Nejmladší z větších aukčních síní. Graficky se snaží přiblížit zahraničnímu eBay a má podobnou strukturu jako Aukro. I zde jste nuceni potvrdit svou registraci kódem doručeným na adresu. Nevyhnete se také poplatkům za obchodovaní, což je ale v dnešní době již jakýsi standard a musíte s ním počítat.

Aukčních síní je stále více

Zatímco velké portály nabízejí skutečně profesionální služby s dobrou podporou, vznikají vedle nich i další projekty. Pomocí vyhledávačů jich naleznete velké množství. Osobně mě zaujal projekt Aukce-Brno, který je tak trochu výjimečný. Zboží zde prodávané je fyzicky přítomno u provozovatele (prodejce mu je poskytnou k prodeji), ten je nafotí, detailně popíše a pak probíhá normální dražba. Po ukončení (aukce nemají pevný konec - dokud jsou nabídky, tak aukce běží) je zboží provozovatelem řádně zabaleno a zasláno. Zvyšuje se tak bezpečí obou stran. Po registraci mě čekalo telefonické potvrzení zadaných údajů, což mě přesvědčilo o kvalitě celé služby.

Není všechno zlato, co se třpytí

Pokud propadáte euforii při čtení těchto řádek, klidně toho zanechte. Osobně jsem byl kvůli internetové akci (a stále ještě jsem) ve velkých problémech. Vydražil jsem mobilní telefon za velmi dobrou cenu, obchodník vypadal důvěryhodně, měl 90 kladných komentářů. Neváhal jsem a poslal mu skoro šest tisíc korun na účet. Zboží nedorazilo a po pánovi s přezdívkou „nakavu“ se slehla země. Poté vstal z životního bahna a tvrdil, že všem (poškozených je spousta) peníze vrátí. Doteď peníze nemáme a připravujeme hromadnou žalobu. Pointa je tedy v tom, že i ostřílený obchodník s obrovským počtem kladných hodnocení nemusí být vždy dvakrát férový.

Závěrem

V zahraničí kraluje eBay, někteří uživatelé v diskusích píší, že zde nakupují bez problému pomocí platební metody PayPal. Nenechte se každopádně znechutit mým příběhem, existuje spousta lidí, kteří obchodují léta bez větších komplikací a baví je to, což je důvod, proč u této metody nákupu a prodeje také zůstávám.

26. 4. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...