Úvod > Články > Hromady legálního software: Download servery

Hromady legálního software: Download servery

Na internetu je řada míst, odkud je možné stahovat software bezplatně. Výrobci aplikací mají na svých stránkách demoverze či plné verze ke stažení. Jsou ale místa, která software sdružují, segmentují do kategorií a umožňují jeho pohodlné stahování.

Co to jsou download servery a jaké mají přednosti?

Download servery nejsou žádnou novinkou. Jde o portály sdružující software, který je rozdělen do kategorií a podkategorií dle svého zaměření. U většiny aplikací jsou pak uvedeny základní informace, obrázky, požadavky na počítač, velikost, odkaz na web výrobce a komentáře uživatelů. Pokud je nějaká aplikace úspěšná a u uživatelů oblíbená, naleznete v komentářích pozitivní informace, často s radami na její efektivnější využití. Předností je soustředěnost obrovského množství software na jednom místě. Nevýhodou občasná horší aktuálnost – nejnovější verzi určité aplikace zde naleznete jen výjimečně.

Jaké existují typy licencí software?

Na download portálech jsou dostupné nejrůznější aplikace v různých licencích. Ty nejčastější si nyní zmíníme.

Freeware – Volně šířitelný program, můžete jej používat, libovolně bezplatně šířit dále, ale nesmíte zasahovat do programového kódu, autorská práva zůstávají autorovi aplikace.

GNU GLP – Pod touto licencí jsou distribuovány produkty, u nichž je možno je nejen bezplatně šířit, ale také upravovat zdrojové kódy. Na takto vzniklé odvozené produkty se tato licence vztahuje také.

Shareware – Produkt, který lze bezplatně využívat určitou dobu, pak jste nuceni zaplatit autorovi poplatek, který by měl být relativně nižší než za plnohodnotný krabicový software.

Trial – Komerční produkt, který má nějakým způsobem limitovánu svou funkčnost – například omezený počet spuštění, tisk s vodoznakem apod., navíc jde o časově omezenou verzi.

Demo – Tato licence je podobná trial verzi, rozdíl je v tom, že není obvykle časově omezená, ale funkčně je omezená více než trial.

O dalších licencích se můžete dočíst například zde.

České download servery

V České republice je několik velkých download serverů a občas se objeví i některé další. Nyní se podíváme na ty nejznámější z nich.

Stahuj – Velmi zavedený download server, který má vše co správný download server má mít – přehlednou strukturu kategorií, uhlazený design a obchod s možností nákupu plných verzí softwaru. Předností je magazín s aktuálními recenzemi nových produktů.

Slunečnice – Tento portál patří do skupiny firmy Internet Info, která vlastní několik velkých serverů. Často zde naleznete aplikace, které na Stahuj nejsou, ale toto platí i opačně. Jedná se o velmi vyspělý portál, který můžeme jen doporučit.

Gigamania – Jde o projekt vydavatelství Computer Press, který je poměrně nový a uživatelé si na jeho přítomnost teprve zvykají. Obsah vypadá velmi dobře, kategorie jsou přehledné a jednoznačné. Co se článků týče, odkazuje se web na domovské zpravodajské portály svého vydavatelství.

Studna – Projekt, jehož obsah není tak bohatý jako u předchozích několika portálů, ale nabízí kvalitní výběr, i publikování vlastních článků s recenzemi nových produktů a informací z oblasti software.

Malý pohled na zahraniční servery

Download – Z původního download serveru se postupem času stal multimediální portál nabízející kromě softwaru i hudbu, hry nebo videa a TV vysílání. Součástí webu je i magazín s recenzemi nejnovějších aplikací.

TuCows – Kdysi velmi oblíbený web pro stahování všelikých aplikací. Dnes multimediální centrum, stejně jako předchozí portál. Velkou výhodou je větší počet aplikací pro jiné platformy, jako například Macintosh, Linux, Mobilní telefony či PDA.

Závěrem

Na internetu naleznete řadu dalších portálu s podobnou tématikou, vyhněte se ale takovým, které nepůsobí věrohodně – software na takových stránkách může obsahovat spyware nebo viry.

9. 5. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...