Úvod > Články > Nové specifikace DSL Fora

Nové specifikace DSL Fora

V Praze skončilo desáté zasedání DSL Fora, které jsme zde před časem avizovali. Soustředilo se zejména na rozvoj domácích sítí a v tomtéž duchu také DSL Forum vydalo dvě nové specifikace, TR-092 a TR-094. Ty se zaměřují na architekturu domácích sítí a na server pro širokopásmový přístup B-RAS.

Od svého založení v roce 1994 se DSL Foru podařilo schválit již téměř stovku technických specifikací pro DSL, přičemž nejnovější dvě doplňují celou skládačku o koncový pohled na požadavky kladené na DSL pro domácí síťování a plnohodnotný širokopásmový přístup i pro podniky. Přehled všech dosud schválených specifikací je k dispozici na http://dslforum.org/aboutdsl/tr_table.html, odkud je možné také všechny dokumenty stáhnout.  

Architektura domácích sítí

TR-094Multi-Service Delivery Framework for Home Networks“ definuje architekturu domácí sítě DSLHome™. Cílem je optimalizovat domácí síť pro možné využití rozličných služeb v rámci širokopásmového přístupu (viz obrázek).

Obrázek: Architektura domácí sítě (podle TR-094)

 
Architektura podporuje více domácích uživatelů, aby mohli používat více aplikací i zařízení současně, i když mají různé požadavky na kvalitu služby QoS (quality of service) přístupové sítě. Následující tabulka, uvedená v TR-094, naznačuje potenciální rozdělení na osm úrovní priorit (požadavky na QoS rostou v tabulce směrem dolů) a příslušné typy provozu, kterým jednotlivé kategorie vyhovují.
 
















TR-094 také stručně naznačuje, které technologie lze uplatnit při řešení domácích sítí: Ethernet, bezdrátová LAN, elektrický rozvod nebo telefonní rozvod (poslední sloupec obsahuje informace o podpoře QoS v rámci jednotlivých technologií; 802.11e pro bezdrátové LAN ještě nebyla schválena):
 

















Pozn.: Podrobnější informace včetně komplexního porovnání technologií pro domácí sítě lze nalézt v nové publikaci Širokopásmový Internet aneb Přístupové a domácí sítě (Computer Press, ISBN 80-251-0139-8).


První ukázka uplatnění nové architektury DSLHome™ má být předvedena na Broadband World Forumv Benátkách koncem září. V souvislosti se zaměřením na domácí sítě a aplikace v domácnosti spolupracuje DSL Forum s dalšími sdruženími jako Digital Living Network Alliance (DLNA) a Universal Plug'n'Play Forum (UPnP).

B-RAS

Druhá schválená specifikace TR-092Broadband Remote Access Server (BRAS) Requirements Document“ se zabývá technickými aspekty přístupového serveru B-RAS (broadband remote access server). B-RAS je hlavní součástí globálně používané architektury specifikované v TR-059. TR-059 popsala požadavky na architekturu s B-RAS a směrovačem/bránou pro zařízení na straně uživatele založené na protokolu IP, viz obrázek.

Obrázek: Přístupová síť s B-RAS podle TR-059
 
TR-092 doplňuje TR-059 o doporučení pro B-RAS pro vazbu požadavků jednotlivých aplikací (data, hlas, obraz) s konkrétní úrovní QoS tak, aby síť podporovala aplikace podle jejich potřeb týkajících se minimalizace zpoždění, šířky pásma apod. TR-092 definuje platformu pro integraci různých přístupových technologií s ohledem na funkce a dimenzování počtu uživatelů a rozhraní, prvků a služeb na podporu domácích uživatelů i podnikatelské komunity. TR-092 byla také předložena skupině NGN (Next Generation Network) Mezinárodní telekomunikační unie ITU-T (International Telecommunications Union - Telecommunications) jako základ pro další doporučení (specifikace ITU-T) týkající se sítí příštích generací.

Testování vzájemné spolupráce

DSL Forum pokračuje v testování čipových sad a DSL systémů s ohledem na jejich vzájemnou spolupráci. Testování probíhá v laboratořích University of New Hampshire (UNH) a v současné době se zaměřuje na ADSL2 a ADSL2+. Posledního testování se zúčastnilo 17 výrobců koncových zařízení a 14 výrobců DSLAM. Do konce letošního roku jsou v plánu ještě tři další testovací akce (plugfest), z toho jedna ve spolupráci s evropským normalizačním institutem ETSI (European Telecommunications Standards Institute).
 
Další čtvrtletní zasedání DSL Fora se uskuteční v Orlandu na Floridě v prosinci. DSL Forum je průmyslové sdružení dvou set poskytovatelů služeb a výrobců zařízení pro DSL. Cílem Fora je podpořit nasazení xDSL přístupových širokopásmových technologií tak, aby koncem příštího roku bylo ve světě 200 miliónů přípojek xDSL a do roku 2010 tak půl miliardy.

3. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Facebook odstraní záložku Zprávy

Meta ukončuje kartu Facebook News. Nechce už vydavatelstvím dále platit za zpravodajský obsah.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...