Úvod > Články > 1 GB na měsíc nestačí

1 GB na měsíc nestačí

Nejlevnější ADSL od Českého Telecomu s rychlostí 512 kbit/s má měsíční limit FUP 1 GB. Pro nežádoucí snížení rychlosti zhruba na úroveň dial-up připojení tedy stačí pár hodin sledování televize přes internet. Měření rychlostí na DSL.cz prokázala, že velkému množství zákazníků limit 1 GB na měsíc nestačí.

Pevné sítě

V současné době zákazníci všech pevných sítí stabilně dosahují v průměru vyšších rychlostí internetu než 1 Mbit/s. Ze sledovaných sítí dlouhodobě výrazně vyčnívá Karneval, jehož zákazníci dosahují v průměru rychlostí nad úrovní 2 Mbit/s. Rychlosti blížící se průměrné úrovni 5 Mbit/s dosahují dynamicky rostoucí přípojky po optice, kterým se budeme věnovat detailněji v některém z následujících měsíčních zhodnocení naměřených rychlostí na serveru DSL.cz.



Nejvyššího nárůstu průměrných rychlostí v květnu dosáhli zákazníci ADSL na principu LLU v síti GTS Novery (dříve Telenor Networks). Důvodem je navýšení rychlostí přípojek stávajících zákazníků, které probíhalo v průběhu dubna a května. Vývoj rychlostí ADSL v jednotlivých sítích za posledních 6 měsíců ukazuje následující graf.

 

ADSL v síti Českého Telecomu


Od tohoto měsíce dochází ke zpřehlednění tabulek rychlostí v ADSL síti Českého Telecomu vlivem vyřazení dnes již nepoužívaných rychlostí 128 kbit/s, 256 kbit/s a 1024 kbit/s. Z používaných rychlostí neuvádíme rychlosti přípojek s nominální hodnotou 768 kbit/s, jejichž skutečnou rychlost častěji měří pouze zákazníci Czech On Line.

Namísto původních Contactelu, Nextry a GTS Novery budou od tohoto měsíce uváděny pouze rychlosti služeb GTS Novery, protože čím dál větší část zákazníků původních společností Contactel a Nextra při záznamu výsledků měření na DSL.cz správně uvádí, že jejich poskytovatelem je GTS Novera, která obě společnosti koncem minulého roku zakoupila.



V tabulce je zajímavý paradox u ADSL od Českého Telecomu, kdy u přípojek 4096 kbit/s jsou dosahovány ve skutečnosti nižší rychlosti než u o třetinu levnějších přípojek 3072 kbit/s. Důvodem je, že majitelé nejrychlejších přípojek o nominální rychlosti 4096 kbit/s častěji překračují limit pro FUP, který u služby Internet Expres Maxi činí 20 GB za měsíc.

U nejlevnějších ADSL služeb s rychlostí 512 kbit/s má nejnižší naměřené rychlosti služba Internet Expres Impuls od Českého Telecomu. Důvodem je opět FUP. Služba Internet Expres Impuls 512 má v porovnání s ostatními nabídkami na trhu velmi nízký limit pro přenesená data před uplatněním FUP ve výši 1 GB za měsíc. FUP je nyní u Českého Telecomu uplatňována podle objemu přenesených dat od začátku měsíce. Silný vliv FUP na celkové průměrné rychlosti tak potvrzuje následující graf.

 



ADSL přes LLU


V květnu jsme poprvé zaznamenali pokles dosahovaných rychlostí u všech služeb Bluetone Premium od Radiokomunikací. Pravděpodobným důvodem je pokračující nárůst počtu klientů, kdy dochází k postupnému zaplňování jednotlivých agregačních skupin. Nicméně jak je vidět z následující tabulky, rychlosti ADSL na principu LLU v síti Radiokomunikací jsou stále velmi slušné.



Mobilní sítě


Nejvyšších rychlostí v mobilních sítí dosahují zákazníci T-Mobile. Rozdíl oproti Eurotelu je nejvíce viditelný u služeb v síti GPRS/EDGE. V sítích UMTS (u T-Mobile s obchodním názvem Internet 4G) je T-Mobile zhruba o třetinu rychlejší.



Nejvyšší naměřené rychlosti v UMTS síti T-Mobile překračují hranici 1,8 Mbit/s.

WiFi

Jako tradičně na závěr se podíváme na naměřené rychlosti ve vybraných WiFi sítích.



O tom, že WiFi sítě znamenají velkou konkurenci pro poskytovatele ADSL i kabelového internetu svědčí naměřený počet měření rychlostí na serveru DSL.cz z WiFi sítí. Počet měření rychlostí z WiFi sítí zhruba odpovídá počtu měření rychlostí ADSL a kabelového internetu dohromady.
 

5. 6. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...