Úvod > Články > Rychlých přípojek od loňska přibylo 60 milionů

Rychlých přípojek od loňska přibylo 60 milionů

Podle analytiků skončilo první čtvrtletí letošního roku s necelými 217 miliony širokopásmových uživatelů na celém světě. Čtvrt miliarda je se stávajícím tempem růstu tedy na dosah. Z hlediska technologií sice neochvějně vede DSL, ale ostatní zdaleka nemají důvod se vzdávat.

Podle právě zveřejněné zprávy společnosti Quantum-Web v březnu dosáhl celosvětově počet uživatelů širokopásmových přípojek k internetu 216,6 milionů. Před rokem bylo globálně 155,8 milionů rychlých přípojek, takže za jeden rok přírůstek činí víc jak třetinu (36,4 %).

Mezi nejrychleji rostoucí regiony patří Evropa mimo EU (meziročně +77 %) s téměř 7 miliony uživatelů a Latinská Amerika (+72 %) s celkovými 9 miliony přípojek. Třetím regionem v pořadí z hlediska boomu přípojek je Střední Východ a Afrika (+63 %), kde již mají rychlý přístup přes 2 miliony uživatelů.

Světoví bumbrlíčci

V absolutních číslech (viz obrázek) za pozitivním globálním přírůstkem stojí tradičně nejsilnější region Asie (+36 % na 80 milionů uživatelů) a Evropská unie (+49 % na celkových 64 milionů). Evropa již před časem předstihla v tomto kritériu Severní Ameriku, kde je nárůst počtu širokopásmových přípojek ve srovnání s ostatním světem pomalejší (+25 % na celkových 54 milionů).

Obrázek: Počet rychlých přípojek podle regionu (Q106)

Z hlediska jednotlivých zemí podle počtu rychlých přípojek je pořadí na čele žebříčku následující:

 

Pořadí

Země

Počet přípojek (v milionech)

1

USA

46,6

2

Čína

33,3

3

Japonsko

23.1

4

Německo

12,6

5

Jižní Korea

12,6

6

Velká Británie

10,7

7

Francie

10,7

8

Itálie

7,1

9

Kanada

7

10

Španělsko

5,5

Největší meziroční přírůstek v počtu rychlých přípojek zaznamenala podle očekávání Čína (+14 milionů) před USA (+9,7 milionů). Za nimi následují zejména země EU (Německo, Francie, Velká Británie, Itálie a Španělsko), mezi něž se ještě vklínilo Japonsko (+3,3 milionů). Mezi další tygry patří Mexiko a Brazílie, kde v každé z těchto zemí získalo rychlý přístup meziročně přes 1,3 milionů nových uživatelů.

Z hlediska meziročních procentních přírůstků vedou země zatím s minimální penetrací rychlých přípojek: Rumunsko (+1144 %), Indie (+451 %), Chorvatsko (337 %), Bulharsko (+233 %) a také Řecko (+205 %). Mimo Evropu se na tento žebříček prvních deseti dostaly také země jako Egypt, Jordánsko, Alžírsko či Srí Lanka.

Každý čtvrtý obyvatel může mít broadband

Jižní Korea byla dlouhou dobu daleko před všemi konkurenty v počtu rychlých přípojek na 100 obyvatel, ale ani 25,2 % penetrace na konci prvního čtvrtletí nestačila dokonce na druhou příčku, kam se protlačilo podle Quantum-Web Dánsko (srovnej s článkem Island na čele žebříčku širokopásmových zemí; Island se v přehledu prvních 10 zemí podle právě zveřejněného průzkumu Quantum-Web vůbec nevyskytuje) s 26,6 %. Na prvním místě je Holandsko s 26,8 %. Švýcarsko a Finsko patří mezi další země, které zřejmě již do konce letošního roku Koreu v penetraci předstihnou, protože v březnu dosáhly téměř 24 %.

Čtvrtinové penetraci se přibližuje celá řada zemí, krom výše zmíněných kandidátů na postup také další severské země Švédsko (22,8 %) a Norsko (22,3 %), dále Hong Kong a Kanada. Desítku předních zemí z hlediska rozšíření širokopásmových přípojek uzavírá Belgie, kde má rychlý přístup k dispozici každý pátý obyvatel země.

Žebříček zemí podle penetrace se velmi liší od výše uvedeného pořadí zemí podle absolutního počtu přípojek: Čína jako největší podílník na současných 217 milionech všech přípojek na světě má penetraci pouhá 2 %. Ani v pořadí další širokopásmoví giganti nejsou z hlediska penetrace na špičce: USA se může chlubit „pouhými“ 16 % a Japonsko pak 18 %.

DSL, kabel, bezdráty i optika

Z hlediska nejvíce zastoupené technologie (viz obrázek) se žádné překvapení nekoná: DSL opět posílilo a to o celých 43 % od loňska na téměř 150 milionů z celkových 217 milionů. Rychlý nárůst zaznamenali v Číně: meziročně rovnou o ¾. Největší podíl v předních sledovaných zemích má DSL v Německu (97 %), Itálii a Francii (94 %), Číně (83 %).

Kabelovým přípojkám se relativně také dařilo, protože jejich počet ve světě vzrostl o 22 % na 52 milionů. Převaha kabelových přípojek podle Quantum-Web už zůstala pouze v USA (54 %), v Kanadě již jejich podíl klesl pod polovinu (49 %). Kromě těchto zemí je kabelové připojení populární také ve Velké Británii (26 %) a Španělsku (19 %). Naproti tomu nemá prakticky žádné zastoupení v Itálii nebo Číně.

Ostatní technologie jsou stále daleko v závěsu, ale jejich tempo růstu je pozoruhodné. Především se již projevuje avizovaný nástup bezdrátových širokopásmových přípojek: meziročně posílil tento sektor o celých 95 %. Podobně jsou na tom perspektivní optické přípojky, kterých přibylo (zejména v Asii) téměř 9 milionů (meziroční přírůstek o 83 %).

Další technologie také zaznamenávají pozitivní nárůst, včetně satelitního přístupu, který je ovšem považován za přístupovou technologii pouze pro specifický trh, nikoli pro masy (zaznamenal nárůst o 22 %).

Zajímavý je případ Jižní Koreje, kde jako v jediné sledované zemi počet DSL přípojek meziročně poklesl. Důvod je ale nasnadě, protože země postupně přechází na optiku, takže se pomalu uživatelé DSL přelévají do skupiny využívající FTTx (viz též článek Tajemství korejského širokopásmového zázraku). Jižní Korea implementovala všechny typy technologií přípojek, takže v současnosti jsou poměry následující: 52 % trhu tvoří DSL, 33 % kabel a 15 % ostatní. To už Japonsko má zjevnější podíl optických přípojek (spolu s dalšími technologiemi 22 %), na kabel připadá pouhých 14 % a DSL zaujímá dvě třetiny trhu.

Obrázek: Podíl přístupových technologií na konci prvního čtvrtletí 2006

Související články

¨      Island na čele žebříčku širokopásmových zemí, DSL.cz, 21. 4. 2006

¨      Na světě téměř 200 milionů rychlých přípojek, DSL.cz, 2. 1. 2006

12. 6. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.