Úvod > Články > Teleworking - 1. část: Co to je a má budoucnost?

Teleworking - 1. část: Co to je a má budoucnost?

Ve dvou částech se podíváme na problematiku práce z domova z pohledu starších odhadů, novějších průzkumů i odborníků na psychologii.

Co to je teleworking?

Poučka z počátku tohoto století, psaná šroubovaným jazykem pro manažery, zněla asi takto: "V současnosti se manažeři stále častěji setkávají s používáním práce na dálku. Možnost pružné modifikace práce vzniká díky inovacím a optimalizace nástrojů komunikace. V jejich důsledku může být dosaženo značných úspor. Existuje však celá řada nezodpovězených otázek, jako co to vlastně teleworking je a jaký vliv má internet na člověka." Hezké, viďte? Jak je u manažerských textů zvykem - mnoho slov a minimum informací.

Nové způsoby komunikace

Internet, elektronická pošta, SMS, videokonference a další nové způsoby komunikace přinesly revoluční rozvoj technologií. Stále častěji vzájemně komunikujeme novým způsobem. Poslat zprávu do Tokia je velmi jednoduché. Stiskem tlačítka můžeme kontaktovat miliony lidí na celém světě (a bohužel i oni nás, zvláště co se vIaGry týče).

Tím se definitivně mění i náš způsob práce. Uvedené změny jsou patrné v celé organizační struktuře a dochází k proměně podnikání. Přitom se však zapomíná na nejdůležitější věc, kterou je změna našeho životního stylu.

Přesná a jednoduchá definice pojmu teleworking znamená práci doma. Někdo říká, že práce na dálku znamená, že sedíte u počítače doma na terase s notebookem na kolenou, oblečeni v županu, nohy u bazénu, sklenka martini po ruce. Na jakékoli jiné schůzky nebo telefonní konference lze také pohlížet jako na práci na dálku. Lze vyslovit definici, že lidé jsou prostě mimo kancelář. Teleworking v současnosti znamená, že pracujete doma. Vykonáváte (placené) zaměstnání pro zákazníka nebo zaměstnavatele, kteří jsou někde jinde.

Aniž bychom nyní (a vůbec) odpověděli na otázku, zda má práce na dálku budoucnost, můžeme říct, že je stále oblíbenější. K tomuto vývoji přispěl prodej osobních počítačů a samozřejmě internet. Prodej osobních počítačů (celosvětově) stále roste. Počítače nám umožňují ukládat elektronická data. Internet se stará o jejich odesílání.

Je stále méně důležité, kde nebo kdy pracujete. Toho si všímají jak zaměstnavatelé, tak i zaměstnanci. Většině organizací to umožňuje hrát na citlivou strunu zákazníků i zaměstnanců. Zaměstnanci se snaží najít optimální rovnováhu mezi prací, rodinou a volným časem a chtějí pracovat doma. Výzdoba domácí kanceláře je velmi důležitá.

Budoucnost práce na dálku má budoucnost

Teleworking má budoucnost. Alespoň tohle tvrdily studie z osmdesátých let, jež předpovídaly obrovský nárůst práce na dálku koncem 20. století. Ovšem proměna může být i zklamáním. Jsou lidé, kteří se nového způsobu práce bojí. Změny nahánějí strach, jsou plné rizika a těžko se ověřují. Lidé dávají přednost vyčkávání.

Studie popisují dva scénáře. Optimistický scénář z pohledu manažera a pesimistický z hlediska stejné osoby. Naznačuje, že rozvoj práce na dálku bude výrazně ovlivňován podnikáním. Zaměstnavatelem, který se neustále snaží o zvýšení ziskovosti společnosti. Existuje mylná představa, že teleworking má sociální rozměr. Práce na dálku je obchod a nemá nic společného s přáním zaměstnavatele.

Práce na dálku v úzkém slova smyslu nemá budoucnost

Tvůrce sociomap Fons van Reisen, pracující pro nizozemskou vládu, zveřejnil svoji disertační práci s názvem Uvolnění míst díky práci na dálku. Došel k závěru, že díky teleworkingu se např. doprava sníží o pouhé procento.

Podle něj nemá teleworking v úzkém slova smyslu budoucnost. "Teleworking v úzkém slova smyslu znamená, že pracujete doma na základě dohody s nadřízeným, a to je překonaný pojem. Na úřadě, kde pracuji, se již práce na dálku nepodporuje. Nicméně dochází k výraznému růstu flexibilní práce a k nárůstu pružné pracovní doby."

Pracovní vztahy podle něho budou i nadále flexibilnější a různí lidé budou na různých místech. To souvisí s modernizací pracovního procesu. Práce je organizována jinak ve vládních úřadech,a jinak v podnicích. Organizace se na teleworking chtějí dívat z širšího hlediska, než jenom jako na boj proti dopravním zácpám. Tím hlediskem je modernizace organizace.

Kvalita života

Kitty de Bruin je předsedkyní organizace Nederlands Telewerk Forum (Nizozemská organizace teleworkingu) a říká, že zaměstnavatelé raději hovoří o "zpružnění pracoviště" než o teleworkingu. Ví, že teleworking se dnes používá jako druhotná podmínka zaměstnání. "Pracovala jsem téměř 14 let ve společnosti Digital. Ta provedla průzkum spokojenosti s prací na dálku. Studie prokázala, že téměř všichni byli spokojenější. Argumentovalo se kvalitou života, užším rodinným životem, možností vidět děti častěji a také lepší možností ovlivňovat vlastní pracovní podmínky.

Svobodní nemají teleworking rádi, protože se obávají sociální izolace. S jedním dnem v týdnu souhlasí, ale obecně jsou svobodní raději v práci. Dalším hlediskem je oživení obytných čtvrtí. Lidé mají víc času na návštěvu sousedů nebo hospody."

 

Příště se podíváme na nějaké ty statistiky a konkrétní výhody a nevýhody práce na dálku.

14. 6. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...