Úvod > Články > Instant Messaging má vysokou popularitu

Instant Messaging má vysokou popularitu

Možná nad tím už ani nepřemýšlíte, ale služby rychlého zasílání zpráv se staly toliko populární, že u některých uživatelů zcela nebo částečně vytlačily běžnou elektronickou poštu z komunikačního popředí.

E-maily mají stále své kouzlo a využívají se hojně, zvláště pak na oficiální úrovni, Instant Messaging tady ale (dále jen IM) prorazil možná jen jako soukromá aktivita některých zaměstnanců. Na druhou stranu znám lidi, kterým běžně stačí využívat některou z IM služeb a e-mail napíšou jen výjimečně. Jde vlastně o podobu SMS zpráv na internetu – to, co nechci napsat oficiálně mailem nebo říct přes VoIP, pošlu pomocí IM.

Přehled IM systémů

Na světě existuje mnoho nejrůznějších IM služeb, každá má své pro a proti, vy byste se ale měli zaměřit na takovou z nich, kterou využívá co možná nejvíce vašich kamarádů a kolegů. Samozřejmě není vyloučena instalace více IM klientů na jedno PC.

ICQ

www.icq.com

ICQ je služba, která vznikla již před mnoha lety a jako jediná z původních IM přežila, ba naopak neuvěřitelně se rozšířila a dnes je patrně nejpoužívanějším IM na světě. Vše funguje tak, že máte seznam lidí, ve kterém vidíte, kteří jsou on-line a kteří off-line – s těmito lidmi lze komunikovat na mnoha úrovních. Samozřejmostí je zasílání souborů a dnes i hraní her. Největší podíl na popularitě aplikace má jistojistě zajímavé prostředí aplikace vyvíjené vlastníkem, které poskytuje dostatek vyžití pro malé i velké.  Na druhou stranu nové verze ICQ mi přijdou subjektivně přeplácané reklamou, takže využívám alternativní ICQ klient, který se jmenuje QIP.

AOL a AIM

www.aol.com

Firma AOL si vytvořila vlastní produkt IM, který funguje na síti AIM. O této síti bylo v minulosti napsáno již mnoho (kupříkladu zde), každopádně se jedná o u nás téměř nevyužívaný projekt. Funguje podobně jako ICQ, jen jeho standardní klient není tolik přeplácaný reklamou, jde o jednoduchý a spolehlivý program, kde je vše, co ke komunikaci potřebujete, bez zbytečných pruhů reklam apod.

Yahoo! Messenger

http://messenger.yahoo.com

Rize komerční IM, která navazuje na další služby tohoto poskytovatele internetových služeb. Umožňuje nejen chatování, ale i konference či přenosy souborů nebo hlasovou komunikaci. A pokud používáte některou ze služeb Yahoo!, jako kupříkladu e-mail, bude vás také informovat o nově příchozí poště, umožní vám přístup ke kalendáři, předpovědi počasí, kurzu akcií, denním zprávám, sportovním výsledkům atd. Nutno ještě dodat, že je tento klient velmi oblíbený zejména v USA.

MSN Messenger

www.microsoft.com

Tak tento produkt asi zkušenějším představovat nemusím. Jde o uzavřenou síť, kterou vytvořila firma Microsoft. Výhodou je, že téměř v každé instalaci Windows tento program naleznete, ale jeho nulové rozšiřování funkčnosti zamezuje masovějšímu rozšíření.

Jabber

www.jabber.cz

Jabber je otevřený komunikační protokol založený na XML, jehož základ je standardizován podobně jako e-mail nebo HTTP. Hlavní výhodou Jabberu oproti jiným protokolům je jeho otevřenost a nezávislost na rozmarech jedné konkrétní firmy. Díky tomu existuje spousta klientů pro nejrůznější operační systémy a platformy, dokonce i pro mobilní zařízení.

Aplikace pro IM jsou různé

Každá z IM služeb má obvykle oficiální software pro její využívání. Existují ale i alternativy, které jednak dokáží pracovat s několika službami IM, a dále nejsou toliko zatíženy reklamou a pro mnohé uživatele zbytečnými funkcemi. Nelze opomenout oblíbeného klienta jménem Miranda, který podporuje protokoly ICQ, AIM, MSN, Jabber, Yahoo!, IRC a další. Oblibu si získal zejména díky absenci reklam a „nadbytečných“ funkcí. Podobným je i ruský QIP, který sice zvládá jenom protokol ICQ, ale má velmi užitečné funkce a neobsahuje reklamu a panel Xtraz apod.

Trochu z jiného soudku

Jak možná víte, existují komplexní komunikační systémy. Za všechny asi postačí, když se zmíníme o službě VoIP a aplikaci Skype. Ta v sobě snoubí nejen IP telefonii, video telefonii, IM klienta, ale dokáže také přenášet soubory a telefonovat do pevné i mobilní sítě. Daní za tuto komplexní funkčnost, která je až na výjimky bezplatná, je fakt, že ze Skype se stává podobně nabubřelá aplikace, jako je nyní ICQ. Pokud vám vyhovují velkolepé nápisy a ikony, pak prosím, mně se ale příliš nelíbí – zastávám názor, že v jednoduchosti je síla.

Závěrem

Popravdě ani já, ani jistě mnoho z vás, si už skoro bez IM nedokážeme představit život. Komunikujeme nejen se svými partnery, kamarády, ale IM se rozšířil i do firem pro rychlejší spojení s klienty apod. Čas ukáže, které služby z oblasti IM přežijí a které zaniknou, zda nepůjde komunikace zcela jinou cestou.

21. 6. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...