Úvod > Články > Bezplatný webhosting je zase o krok dále

Bezplatný webhosting je zase o krok dále

Vlastnit webovou stránku s prezentací firmy nebo osoby není v této době již tak dalece věcí prestiže, jak tomu bylo v minulosti, ale častokráte i nutností. Bezplatné služby pro umístění webových stránek prošly řadou změn a nabídka českých poskytovatelů je dostatečně bohatá.

V minulosti byly osobní stránky či firemní prezentace menších firem k vidění jen ojediněle, dnes je tomu zcela jinak. Firma, která nemá webové stránky, jako kdyby neexistovala. To je nejvíce způsobeno zvýšením počítačové a internetové gramotnosti uživatelů, kteří berou internet jako základní zdroj informací. Kupříkladu: pokud si budete chtít nechat vymalovat byt, budete zjišťovat ceny pomocí telefonátů do jednotlivých malířství nebo projedete několik ceníků těchto firem na internetu? Většina z vás udělá zřejmě to druhé. Lidé nejenže dokáží s internetem pracovat, ale roste počet uživatelů zvládajících efektivní vyhledávání.

Platit za webhosting nebo ne?

Tuto otázku si klade řada nových klientů. Pokud máte firmu a žádáte vynikající dostupnost vašich stránek s obstojnou technickou podporou a zálohováním, pak mezi freehostingem nehledejte. Naopak, pokud tyto věci pro vás nejsou prioritou a hodláte jen někde umístit své texty, fotografie či jakýkoli jiný obsah, využijte freehosting. Čeští poskytovatelé nabízejí solidní zázemí pro umístění soukromých stránek, v menším počtu pak i firemních komerčních prezentací. Hosting erotického charakteru je podporován minimálně, v této oblasti se budete muset podívat do zahraničí.

Záleží na tom, co od webhostingu očekáváte

Parametry webhostingu lze rozdělit do mnoha skupin. Pro někoho je podstatný diskový prostor, který mu poskytovatel nabídne, pro jiného zase například podpora FTP. Jen málokde se setkáte s podporou skriptovacích jazyků ASP nebo databází SQL, naopak PHP nebo FTP umožňuje každý lepší webhosting. Freehostingy mají někdy omezení přenášených dat a s technickou podporou se setkáte jen v mizivém procentu případů, poskytovatelé rádi odkazují své uživatele freehostingu na diskusní fóra.

Který vybrat?

V této pasáži si vám dovolíme zmínit několik českých služeb, které se zdají býti nejlepší a nejdůvěryhodnější. Podrobné srovnání hostingu je kupříkladu zde. Rozdíly mezi službami jsou velké, asi nemá smysl zmiňovat webhostingy bez podpory FTP a PHP, neboť tyto dvě funkce považuji subjektivně jako základ dobrého hostingu.

Pipni – Služba Pipni Free je jedna z nejlepších freehostingů na českém webu. Poskytují 500 MB pro vaše data, přenos dat až 5 GB za měsíc, skripty PHP, ASP a JSP, neomezený počet e-mailů a aliasů, přístup přes FTP i web, vedení DNS apod. Absence podpory databází MySQL asi nikoho nepřekvapí, toto je k dispozici až u dražších hostingů. Adresu vám Pipni nedá, musíte si převést nebo zaplatit doménu II. řádu.

KGB – I tento poskytovatel prošel řadou změn. Bezplatný program funguje jen 6 měsíců a také si vyžádá registraci nebo převod domény II řádu. Je zde datový prostor 200 MB, přenos dat 30 GB za měsíc, podpora skriptů PHP, databáze MySQL, e-mail, FTP apod. Zde bychom chtěli upozornit, že KGB má i zajímavý placený webhosting v řádech desetikorun měsíčně.

ProFiTux – Jste-li vývojáři webových aplikací, pak zde naleznete ideální podporu pro nové projekty. Poskytovatel nabízí 300 MB pro uložení dat a podporu většiny skriptovacích jazyků a databází pro ty z vás, kteří se mu budou prezentovat svou dosavadní vývojovou činností. Jedinou podmínkou je umístění reklamního banneru na vaše stránky, který je ale docela malý a nejste omezeni jeho umístěním v rámci grafického návrhu webu. K hostingu dostanete webovou doménu III. řádu.

Hosting Zdarma – Poslední dnes zmíněným hostingem je Hosting Zdarma, který nabídne svým uživatelům 500 MB pro uložení dat, přenos dat až 6 GB za měsíc, MySQL, FTP, POP3, SMTP, PHP a další. I zde je nutné zaregistrovat doménu u této společnosti nebo si ji zde převést.

Závěrem

Webhostingů je na internetu spousta, můžete zkusit i zahraniční poskytovatele. Jak již ale bylo uvedeno, chcete-li spolehlivý hosting, zvolte raději placenou variantu s technickou podporou, která se hodí v případě jakýchkoli problémů.

27. 6. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...