Úvod > Články > Velká bezdrátová země

Velká bezdrátová země

Dostatečně inspirovaná nedávno uvedeným velkofilmem používám tento titulek nikoli pro označení České republiky, která je podle posledních statistik opravdu velmocí v bezdrátovém připojení, ale spíše pro ambiciózní globální bezdrátovou komunitu sdílející hot spoty (možná Země s velkým Z by byla na místě).

Španělská firma FON v letošním roce zahájila útok na milovníky bezdrátového připojení – kdekoli a kdykoli. Jejím cílem je totiž stvořit globální Wi-Fi komunitu, jejíž členové mohou využívat hot spoty (v původním slova smyslu místa s veřejným připojením prostřednictvím Wi-Fi), kdekoli na ně ve světě při svých cestách natrefí. Do konce dekády chce zahrnout ne méně než milión hot spots, které však nebuduje žádný provozovatel, tím méně FON, ale dávají je k dispozici sami členové komunity. O tom, že zmíněná firma není tak docela bez šancí, svědčí i její investoři, mezi nimiž najdeme i Skype a Google. FON chce v poněkud jiném duchu konkurovat globálním sítím hot spots takových provozovatelů jako Boingo a T-Mobile.

Celý nápad funguje na celkem prostém principu. Uživatel, který je členem komunity a má rychlé připojení na internet, svoji Wi-Fi povýší na hot spot, jinými slovy jej nabídne k využití ostatním. Tím pádem se počet hot spots díky těmto domácím Wi-Fi sítím ve světě výrazně zvýší. Dnes je v komunitě zapojeno téměř sedmdesát tisíc uživatelů (podle názvu zaštiťující společnosti si říkají FONeros), takže se jedná o největší Wi-Fi komunitu na světě. Do skupiny nadšenců se lze přihlásit snadno prostřednictvím tří kroků, během nichž se domácí připojení zaregistruje jako FON hot spot.

Členství v komunitě a výhody

Budoucí fonero má možnost rozhodnout se, zda se stane členem kvůli možnosti připojení k dalším hot spotům (tedy omezeného globálního roamingu mezi Wi-Fi ostatních foneros) = linus, nebo zda svůj hot spot dá k dispozici pro peníze (může získat příjem ve výši 50% čistého příjmu z prodejů denního přístupu ostatních uživatelů k vlastnímu hot spotu) = bill. Registrace do komunity je zdarma a na jejím základě se zaregistrovaný hot spot ihned dostane na globální mapu.

FON hot spoty mohou využívat i nečlenové komunity (alien). Denní předplatné (permanentka) pro přístup ke všem FON hot spots pro cizince stojí 3 eura. Členové se k ostatním hot spots připojují prostřednictvím přístupového portálu na základě uživatelského jména a hesla, čímž se dostanou do své uživatelské zóny.

Milión dotovaných směrovačů za 150 Kč

Aby společnost zainteresovala co nejvíce dalších uživatelů, momentálně přišla s nabídkou  za pouhých 5 eur získat Wi-Fi směrovač (Wi-Fi FON Social Router), ovšem poštovné činí navíc 10 eur. Před zakoupením směrovače je třeba se zaregistrovat. Pokud uživatel již má svůj Wi-Fi směrovač, stačí mu stáhnout si příslušný FON software. Dotovaný směrovač (plná uváděná cena je 25 eur) od FONu pak potřebuje jen v případě nekompatibility, nebo zřizování nového hot spotu.

FON nabízí dva dotované modely směrovačů (FON ale navázal spolupráci i s dalšími společnostmi v oblasti vývoje zařízení): Linksys WRT54GL nebo Buffalo WHRG54S, které podporují 802.11b/g a integrují přepínač se 4 porty a přípojku na internet. Přicházejí již vybaveny potřebným FON firmware v několika jazycích. Společnost slíbila dotovat celkem milión směrovačů. Získaný směrovač je třeba zaregistrovat do měsíce, jinak FON uplatňuje pokutu ve výši 45 eur. Hot spot musí být trvale k dispozici, takže směrovač musí být neustále v pohotovosti.

Kdo za tím stojí?

FON business plán je pro nás zajímavý nejen pro srovnání s komunitními Wi-Fi sítěmi u nás: připomeňme, že podle červnových zpráv Sdružení Internet pro všechny je v naší zemi přes 200 tisíc uživatelů Wi-Fi a minimálně 7000 přípojných bodů. U firmy FON zaujme také jméno zakladatele, které zní podezřele česky: Martin Varsavsky.

Před FON (firma založena v roce 2005) mimo jiné založil několik firem v USA již v době svých studií a pak se přesunul do Evropy, kde položil základ pro druhého největšího španělského ISP, Ya, a je také otcem prvního alternativního telekomunikačního provozovatele ve Španělsku, Jazztel (vznikl v roce 1997). Jeho aktivity se neomezují pouze na hispánský trh, jak napovídá jeho německá firma EINSTEINet, první ASP v zemi. Celkem za 15 let své profesionální kariéry založil šest úspěšných firem (co měl dělat jiného: po studiích nemohl nikde zavadit o zaměstnání, takže musel začít podnikat ;-).

Zájemci se mohou seznámit s poměrně úctyhodným životopisem (trochu něco jiného se lze dočíst ve španělštině; zvláště zajímavé jsou pak reakce z jeho rodné země, kde se snaží aspoň na dálku charitativně podporovat zmírnění digital divide) tohoto podnikatele středního věku, ale o nějakých českých kořenech tam nic není (narodil se v Argentině a stal se často oceňovaným a v médiích propíraným světoběžníkem). A pak je tu neopomenutelný blog zakladatele. Na závěr parafráze jeho hesla, kterým se opravdu může řídit každý (nejen podnikatel): pracujte chytře, nikoli tvrdě (work smart not hard).

18. 7. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...