Úvod > Články > WWW tipy: Počasí na dlani

WWW tipy: Počasí na dlani

V minulém díle WWW tipů jsme vás zavedli do prostředí zpravodajských portálů. Předpověď počasí – dnes tak aktuální – bývá součástí těchto webů, ale jde o tak obsáhlou kategorii, že věnujeme jeden díl webových tipů právě jemu.

Předpověď počasí dnes vnímáme spíše jen jako součást zpravodajství, ke kterému se dostaneme kdykoli. Tomu tak ale vždy nebylo. V dobách neexistence internetu a teletextu jsme byli odkázáni pouze na zpravodajské relace o počasí v televizi nebo v rádiu. Na předpověď se tak muselo čekat, a informace o tom, jak bude zítra nebo o víkendu, tak nebyla dostupná v reálném čase. Dnes je tomu jinak. Kdykoli chcete, můžete navštívit specializované portály o počasí, počasí je na teletextu, je součástí doplňků desktopu, na mobilu apod. Novotou jsou také meteoindexy a grafika (zejména v TV), o které se nám v minulosti ani nesnilo (průlety nad krajinou, vizualizace ad.)

Základ je základ

Základním stavebním kamenem, z kterého se lze odrazit při honbě za kvalitními informacemi o počasí, jsou webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu ČR. Najdete zde mnoho cenných informací o počasí a to nejen v ČR, ale také v Evropě. Zajímavostí jsou předpovědi pro surfaře či pro všeobecné letectví. Na webu je dále úspěšnost předpovědí a odkaz na počasí ve světě. Graficky jsou stránky velice chudé, ovšem informačně nabité. Dalším velmi cenným odkazem jsou stránky agentury Meteopress, z kterých čerpá řada dalších společností. Graficky i informačně jde o velice hodnotné stránky, rádi bychom upozornili na přítomnost audiovizuální předpovědi, která se nazývá MeteoTV a kterou spustíte přímo z webu. Spuštění MeteoTV předchází, jak jinak, reklama.

Velké portály nejen o počasí

Každý větší portál má ve svém portfoliu také stránky věnované počasí. Obvykle portály čerpají z dalších internetových zdrojů, takže je dost dobře možné, že se u většiny portálů budou předpovědi až na detaily shodovat.

Novinky – Jednoduchá grafika, srozumitelné informace. Jak jsme již uvedli v článku o zpravodajských serverech, Novinky působí designově i informačně velmi uceleně a počasí do této definice také zapadá. Máte zde možnost přejít i na celosvětovou předpověď nebo sezónní předpověď počasí.

Atlas – V podání tohoto portálu jde o solidní předpověď v přehledné grafice. Ihned na hlavní stránce jsou k dispozici světová města včetně teplot a dále předpověď na několik následujících dní.Nechybí sjízdnost řek, meteoindexy a stav ovzduší.

Centrum – Informace na tomto portálu jako by z „webu vypadly“ Atlasu. A zde je to, o čem jsme hovořili i výše. Stejný zdroj rovná se víceméně stejný výsledek, zasazený jen do jiné grafiky a prostředí.

Když nám weby nestačí

K počasí se na internetu můžete dostat i jinou formou. Jednak svou „sílu“ nabízí RSS čtečky a možnost stahovat aktuální počasí přímo do aplikace určené ke čtení. Ne všechny portály ale toto zasílání počasí podporují. Ideálnější je instalace aplikace, která dokáže vyčíst počasí přímo ze zpravodajských serverů. Těchto aplikací je na softwarovém trhu poměrně velké množství. Zajímavý je kupříkladu freeware Weather Watcher, který monitoruje desítky parametrů, které stahuje přímo do vašeho počítače. Hledáte-li malý český prográmek, pak zkuste WTI, který kromě počasí dokáže kontrolovat e-mailovou schránku a upozornit na nové e-maily. Monstrózním projektem je pak Yahoo Widget Engine, což je doplněk desktopu skládající se z mnoha zásuvných modulů. Ten, který se dotýká počasí, působí přinejmenším exkluzivně a počasí tak máte přítomno stále na pracovní ploše Windows.

Závěrem

Většina z nás si vystačí se zpravodajskými portály, fajnšmekři pak dají přednost aplikacím, které poskytují lepší informace a případně i statistická data sahající do definované minulosti.

20. 7. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.