Úvod > Články > Čas čísel aneb statistické střípky

Čas čísel aneb statistické střípky

Pro všechny, kdo mají rádi kolem sebe spoustu čísel, statistických údajů. Zejména pokud ta čísla znamenají úspěch a rozvoj – jak jinak, než širokopásmového přístupu celosvětově i v různých dílčích končinách zeměkoule. U nás tato čísla začínají také být zajímavá z hlediska křivky růstu, i když do spokojenosti máme ještě velice daleko.

Za dvanáct měsíců se počet širokopásmových přípojek na světě ke konci června 2004 více jak zdvojnásobil! Podle Point Topic byl nárůst dokonce 55%, a to na celkových 123 miliónů rychlých přípojek.
 
DSL přípojky vedou s celkovými 78 milióny přípojek, kabelových přípojek je ke konci prvního pololetí 45 miliónů. Zatímco kabelové připojení zaznamenalo celkem tradiční růst o 39%, xDSL se pustilo do konkurenčního boje výrazněji: za 12 měsíců připojili telekomunikační provozovatelé na celém světě přes 30 miliónů nových uživatelů různými typy xDSL, takže celkový nárůst oproti loňskému červnu činí 66%.

Nicméně DSL a kabel již dávno nejsou jedinou možností, a to už se začíná pomalu ale jistě projevovat i ve statistikách: zatím se to týká optických přístupových sítí pro řešení první míle. Je velice pozitivní, že přibylo optiky do domu (FTTB, Fibre-to-the-building) na celkových 9 miliónů přípojek. Optika je všemi chápána jako konečné technické řešení vskutku širokopásmového připojení, které nabízí prakticky neomezenou kapacitu a minimální dobu odezvy, a tím zpřístupňuje uživatelům doma nebo v podnicích multimediální a interaktivní aplikace kombinující data, hlas a obraz (triple play) v super-kvalitě. Celkově se různé druhy optických přípojek, obecně označované jako FTTx, podílejí na celkovém trhu s širokopásmovým připojením 7,3%.

Bezdrátový přístup zatím nezaznamenal prudký nárůst; ten lze očekávat až v příštím roce s nástupem technologie WiMAX pro pevný mikrovlnný přístup k Internetu. První čipy se již objevily v prototypech (viz např. článek Reálné kroky směrem k WiMAX). Současné firemní pevné bezdrátové systémy, včetně pre-WiMAX se spolu se satelitním připojením podílejí na celkovém trhu rychlých přípojek pouhou třetinou procenta. Připomeňme, že předpovědi nárůstu pevného bezdrátového přístupu slibují dosáhnout 8% trhu se širokopásmovými přípojkami v roce 2008 (podle Yankee Group, viz článek Pohled do světových statistik a předpovědí), v některých zemích či kontinentech má být podíl bezdrátového přístupu dokonce ještě vyšší: např. Austrálii předpovídá společnost Ovum 10% podíl bezdrátového připojení, a to už do tří let.

Vedoucí země světa

Nejrychleji rostoucí širokopásmovou ekonomikou je Čína, i když v absolutních číslech je ještě o 10 miliónů přípojek za vedoucími Spojenými státy. Japonsko a Korea se podle statistik jeví jako saturované ekonomiky. Mezi dalšími širokopásmovými velmocemi najdeme jak Kanadu, tak evropské zástupce jako Německo a Francii (každá s 5 milióny přípojek), jimž šlape na paty Velká Británie.
 
Jak souvisí rozvoj širokopásmového přístupu s celkovou sílou ekonomiky země již dobře dokresluje fakt, že mezi prvními zeměmi z hlediska širokopásmového přístupu je všech sedm světových ekonomických velmocí, k nimž se přidružuje Čína a Jižní Korea. Následující obrázek podle Point Topic ukazuje nárůst počtu přípojek k 30.6. u vedoucích zemí v porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku.
 
Co do penetrace rychlého přístupu k Internetu vede neúnavně Jižní Korea, kde už každý čtvrtý obyvatel má širokopásmovou přípojku. Ale za Koreou již nepanuje takový propad: Hong Kong ji dohání s 21% penetrací. Patnáctiprocentní penetrace se podařila hned několika vyspělým zemím: Dánsku, Kanadě, Holandsku, Taiwanu a téměř i Švýcarsku. Obrázek podle Point Topic ukazuje prvních deset širokopásmových velmocí (penetrace je jistě důležitější kritérium než absolutní počty).
 
 

17. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...