Úvod > Články > Connotea - společenské záložky

Connotea - společenské záložky

K důležitým prvkům současného rozvoje internetu patří společenské záložky. Během posledních let vznikla v této oblasti řada aktivit, mimo jiné Connotea zaštítěna prestižním vydavatelstvím Nature Publishing.

Jde o systém určený hlavně pro vědce, inženýry, lékaře, manažery nebo programátory; obecně zkrátka pro každého, kdo pracuje s odbornou literaturou. Za jistou ztrátou soukromí získá uživatel velmi cennou službu, která zefektivní práci s informacemi. Velkou výhodou Connotey je fakt, že je oficiálním produktem Nature Publishing Group, vydavatele (mimo jiné) časopisu Nature, jednoho z nejvýznamnějších vědeckých časopisů. To je hodně důležité – odborníci ke své práci samozřejmě potřebují důvěryhodnou literaturu, tedy věrohodné materiály a články, které prošly standardním redakčním procesem v odborných médiích. Nature Publishing navíc využívá svá média (Nature a další prestižní vědecké magazíny) k propagaci Connotey, což je důvodem k výsadnímu postavení Connotey mezi systémy sociálních záložek používaných vědci, techniky a akademiky.

 

Systém samotný, respektive jeho užitečnost, je do značné míry závislý na počtu uživatelů samotného systému (i tady tedy hraje medializace Connotey důležitou roli). Jelikož systém dnes obsahuje stovky důležitých odkazů uložených vědci, studenty i pedagogy z celého světa, nabízí nepřeberné množství užitečných pramenů a zdrojů informací. Pro uživatele zvyklé používat vlastní systémy správy publikací a odkazů je velmi podstatné, že Connotea umožňuje importovat i exportovat odkazy mezi těmito systémy a Connoteou. Connotea mimo jiné pracuje s formátem RIS, který využívá jeden z nejoblíbenějších programů, Reference Manager, a který je kompatibilní s řadou aplikací, které s referencemi pracují. Connotea však také umí například importovat záložky prohlížeče Firefox.

Connotea vyniká user-friendly přístupem a poměrně širokou funkcionalitou. Uživatel může samozřejmě přidávat vlastní odkazy pomocí formuláře – to je možné ručně, a nebo poloautomaticky. V takovém případě stačí vyplnit internetovou adresu zdroje, ke kterému si chcete odložit odkaz, a Connotea si sama stránku stáhne a použije informace z této stránky na předvyplnění některých polí. Informace o každém odkazu je třeba doplnit jedním nebo několika klíčovými slovy, tzv. tagy. Tyto tagy pak umožňují vyhledávat vaše odkazy podle použitých slov a porovnávat vaše odkazy s dalšími uživateli Connotey. Je proto důležité, aby se pro vytyčení daného okruhu používal stále stejný tag. Dříve bylo nutné odhadnout, jaký tag je nejvhodnější použít; v aktuální verzi již tento problém odpadá. Jakmile začne uživatel vyplňovat pole pro zadávání tagů, Connotea ihned nabídne seznam jeho tagů, které začínají stejnými písmeny – pak již stačí kliknutím vybrat nejvhodnější tag. K dalším užitečným funkcím Connotey patří nástroj na vytváření uživatelských skupin.

Ve vašem seznamu odkazů jsou vedle názvu a adresy odkazu uváděny i tagy, které byly pro daný odkaz zadány. Kliknutím na název tagu se zobrazí odkazy všech lidí, kteří použili stejný tag jako vy. Takto se vaše sbírka dostupných odkazů rychle rozšiřuje. Stovka v daném okamžiku nejpoužívanějších tagů se zobrazuje na titulní stránce Connotey jako takzvané tagové mračno (Tag Cloud). Toto mračno se skládá ze změti slov o různé velikosti a v různých barvách. Barva textu přechází v několika odstínech z šedé do červené, čím je klíčové slovo červenější, tím kratší doba uplynula od jeho posledního použití. Velikost písma zase určuje, jak často je dané slovo nebo slovní spojení používáno, čím větší font písma je použit, tím běžnější termín je.

Connotea je poměrně mocným vyhledávacím nástrojem pro mnoho odborníků, ale i pro studenty. Například posluchači oboru Informatika a chemie na VŠCHT Praha si zakládají na Connotee své konto, kam ukládají odkazy na literaturu, kterou četli. Pedagog má pak možnost snadno zkontrolovat použité zdroje a případně doporučit další. Studenti se zároveň přirozenou cestou osvojí práci se softwarem na uspořádávání literatury.

23. 8. 2006

Autor: Jiří Sládek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...