Úvod > Články > Brzy překoná mobilní WiMAX pevný přístup

Brzy překoná mobilní WiMAX pevný přístup

O mobilní WiMAX se rozhořel boj hned na několika frontách. Výrobci čipů se předhánějí, kdo na tom bude s podporou mobilního WiMAX lépe. Výrobci agresivně obsazují domácí i zahraniční trhy a kapitál do vybraných provozovatelů se jen hrne. Bitevní pole se vykrystalizovalo zejména na zámořském trhu, který je pro vývoj WiMAX v Evropě také dost důležitý.

Podle právě zveřejněných výzkumů průzkumu společnosti Trendsmedia/Rethink Research, „WiMAX Deployments and Investment 2006-9“, vzroste objem trhu se zařízením WiMAX ze současných 655 milionů dolarů na 7,36 miliard dolarů v roce 2009. Postupně také zákonitě vzroste podíl WiMAX na trhu různých širokopásmových bezdrátových řešení: z 22,5 % v letošním roce na 63 %. Společnost ve svých předpovědích vychází z přístupu k jinak důvěrným plánům investic dvou stovek poskytovatelů z celého světa. V letošním roce se rozhodně do implementací WiMAX sítí pouští evropští provozovatelé (56 % letošních globálních investic).

Díky rozmachu WiMAX se také zvýší podíl bezdrátového přístupu na širokopásmovém trhu: ze současných 2 % na 17 % na přelomu první dekády. WiMAX se bude realizovat především v licenčních pásmech: 3,5 GHz bude představovat přes dvě třetiny všech instalovaných sítí (pásmo 5 GHz se možná nesetká s dostatečným výběrem certifikovaných zařízení). V nejbližší době mají být uděleny licence v pásmu 3,5 GHz v řadě zemí EU a také východní Evropy. Dílčí výhledy jednotlivých regionů světa jsou shrnuty v „WiMAX Global Spending Plans: 2006 – 2009“.

Obrázek: Vývoj podílu pevného a mobilního WiMAX

Zdroj: Transmedia

Podle zprávy společnosti ABI Research ("WiMAX Semiconductors: Fixed and Mobile WiMAX: RF and Baseband Chips for Network Infrastructure and CPE") dosáhne v příštím roce svého maxima trh s pevným WiMAX a v roce následujícím se mu již vyrovná trh s mobilním WiMAX (jak napovídá výše uvedený obrázek, analytici se poněkud liší v tom, kdy mobilní WiMAX 802.16e překoná svého pevného předchůdce 802.16d: podle Transmedia již v polovině příštího roku).

Návrh ASIC (Application Specific Integrated Circuit) trvá zhruba rok, přitom požadavky na výkonnost, spotřebu energie a náklady jsou výrazně vyšší pro mobilní platformy. Počítá se s MIMO (Multiple Input Multiple Output), což znamená více integrovaných obvodů, takže je ve hře mnoho prvků, mezi nimiž musí výrobci polovodičů nalézt rovnováhu. ASP pro WiMAX RF stojí kolem 15 dolarů a pro fyzickou vrstvu (baseband) 23 dolarů.

Výrobci čipů pro WiMAX jako Beceem Communications a Runcom mají zdánlivě náskok, protože se nevěnovali vývoji čipů pro pevný WiMAX, ale rovnou se pustili na cestu směrem k mobilnímu WiMAX. Nicméně ostatní výrobci, jako Redpine Signals, RF Magic, Sequans, Sierra Monolithics, Telecis a Wavesat, si zase prověřili svoje schopnosti právě na pevném WiMAX a zužitkují je v rychlejším vývoji čipů pro mobilní WiMAX. Samozřejmě se nesmí také zapomínat na velké společnosti jako Intel (hlavní propagátor WiMAX) a Fujitsu, kteří jsou opravdu dobří v mobilních platformách.

Význam změn na americkém trhu pro trh WiMAX

Pro budoucnost mobilního WiMAX je důležité rozhodnutí amerického provozovatele Sprint Nextel, který se mezi třemi velice konkurenčními technologiemi rozhodl právě pro síť WiMAX v pásmu 2,5 GHz v hodnotě tří miliard dolarů (hlavním dodavatelem bude Motorola). Poraženými v tomto boji technologií jsou firemní řešení Flash-OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) od Flarion a TD-CDMA (Time-Division Code Division Multiple Access) od IPWireless.

Boj mobilních technologií se přiostřuje, protože toto rozhodnutí jde proti Qualcomm a komunitě sdružené ve sdružení 3GPP2. Ostatní provozovatelé CDMA sítí si také musí rozhodnout, kam se jejich další kroky rozvoje mobilních sítí budou ubírat. Vývoj EV-DO bude ale pokračovat ještě rychleji: přes známé revize A, B až nově k C. Verizon se zatím přidržuje výhradně CDMA, ale jiní provozovatelé CDMA sítí již jdou cestou duální podpory EV-DO/WiMAX (např. KDDI). Technologické rozhodnutí bude mít vliv také na průmyslová sdružení, zejména na iniciativu Next Generation Mobile Network (NGMN), v níž reprezentuje Sprint vlastně celou Ameriku.

NGMN založilo před nedávnem sedm mobilních provozovatelů (KPN Mobile, Orange, Sprint Nextel, T-Mobile International, Vodafone, China Mobile a NTT Docomo) za účelem vytvoření společné specifikace pro 4G, dále postoupené příslušným mezinárodním organizacím. Termínem pro komerční služby je rok 2010. Architektura má být založena na optimalizovaném paketovém přepínání pro schůdný přechod mezi mobilními sítěmi současnosti (2G a 3G) směrem k IP síti. Jedná se tedy o další krok po vylepšeních v podobě HSPA či EV-DO. (Více též “Next Generation Mobile Networks Beyond HSPA & EVDO”.)

Připomeňme, že Motorola je spolu s Intelem rovněž finančně zainteresována (dohromady ve výši 900 miliónů dolarů) na rozvoji Clearwire, provozovatele celonárodní WiMAX sítě ve stejném pásmu. Síť Sprint má být dokončena v roce 2007 (náklady se odhadují na 1 miliardu dolarů) a v dalším roce má mít již 100 miliónů uživatelů (s dalšími náklady zhruba ve výši 2 miliard). Rychlost mobilní komunikace v dopředném směru má být vskutku úctyhodná od samotného spuštění sítě: až 4 Mbit/s. Sprint má velkou výhodu, protože má k dispozici bohaté spektrum 2,5 GHz celkem na 85 % předních amerických trzích (až 100 MHz). Plánuje zprvu využít kanály o 10MHz, později však je ještě může rozšířit pro aplikace náročné na šířku pásma jako mobilní TV.

Intel bude dodávat čipy, Motorola a Samsung dodají zařízení pracující buď v jednom nebo více pásmech. WiMAX je pro Intel nedílným základem 4G, protože budoucí generace mobilních sítí musí využívat Wi-Fi, WiMAX a sítě WAN v propojení s mobilními sítěmi 3G. Intel již má na svém kontě čipy řady Rosedale 2, které podporují pevný a mobilní WIMAX, je pinově kompatibilní s předchozí generací Rosedale 1. Integrace WiMAX spolu s Wi-Fi do PC karet se při dnešním tempu certifikace předpokládá v masovém měřítku v roce 2008.

Motorola se bude starat o zařízení pro více režimů, jejich integraci, IMS (IP Multimedia Subsystem) a páteřní síť a Samsung se na základě svých zkušeností s WiBro (Wireless Broadband) zaměří na základnové stanice. WiBro je již totiž nedílnou součástí IEEE 802.16e, proto WiMAX Forum vytvořilo specifický profil pro WiBro a rozdělilo certifikační proces do dvou fází. V první vlně (podmnožině vlny druhé) se certifikují již dostupné produkty WiBro.

WiBro ve své rodné zemi se již nabízí jako komerční služba. V jihokorejském Soulu zahájil komerční provoz WiBro současně s HSDPA (High Speed Downlink Packet Access). WiBro spustili dva provozovatelé KT a SKT, kteří chtějí dosáhnout pokrytí hlavního města do konce roku. KT nabízí WiBro s PC kartou za cenu Won6,000 za 500 MB dat měsíčně nebo od Won16,000 pro neomezené připojení. Aktivační poplatek činí Won30,000. PDA a laptopy s podporou WiBro lze očekávat až v posledním čtvrtletí 2006. SKT nabízí neomezené připojení prostřednictvím PCMCIA za Won30,000 měsíčně.

Zainteresovanost druhého a třetího výrobce mobilních telefonů na světě v obchodu se Sprint neznepokojuje (alespoň navenek) světovou jedničku. Nokia naopak vítá rozhodnutí ohledně WiMAX jako klíčové bezdrátové širokopásmové technologie. Zatím se sice vývoji WiMAX koncových zařízení společnost otevřeně nevěnuje, čeká na větší zájem trhu, ale samozřejmě spolupracuje s Intelem a rozhodně se nebrání podílu na projektu Sprint.

22. 8. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...