Úvod > Články > PortableDSL po německu

PortableDSL po německu

PortableDSL je nová služba, kterou postupně nabízí společnost Airdata ve 30 německých městech. Název napovídá, že staví na popularitě DSL ve Německu, a přitom se jedná o přenosnou „variantu“, tedy bezdrátovou širokopásmovou službu.

I když se nás tato varianta rychlého přístupu k Internetu za pochodu zdánlivě netýká, protože její provoz je výhradně omezen na některá německá města, je zajímavé se s ní seznámit: používá totiž nezvyklé kmitočty.

Od pevného DSL k přenosnému

DSL je v Německu velice populární, protože podle statistik tuto variantu rychlého přístupu k Internetu používá přes 3 milióny uživatelů. Airdatase snaží nalákat uživatele na možnost doplnit svůj pevný přístup pomocí DSL o určitý prvek mobility, bez nutnosti měnit poskytovatele služby či nastavení koncového zařízení (PDA nebo laptopu). PortableDSLpředstavuje vlastně osobní bezdrátový Internet s rychlostí 1024/128 kbit/s. O významu bezdrátového a mobilního přístupu k Internetu jsme zde hovořili nedávno, viz článek „Přenosný“ Internet.

Služba PortableDSL vyžaduje pouze malý modem, který má integrovanou baterii a připojuje se ke koncovému zařízení prostřednictvím karty pro Ethernet nebo USB rozhraní. Společnost připravuje také PCMCIA kartu pro lepší komfort. Modem i PCMCIA jsou také připraveny na spolupráci se SIM kartou, takže bude zajištěna vysoká bezpečnost přístupu do sítě i vlastní komunikace.

Bezdrátová služba

Airdataprovozuje svoji nezávislou přístupovou síť, specificky zaměřenou na širokopásmový přenos dat a hlasu. Svoji službu „přenosného Internetu“ nabízí v licenčním pásmu 2,6 GHz. Exkluzivita pásma je důležitá pro kvalitu poskytované bezdrátové služby. Širokopásmový bezdrátový přístup je založen na otevřených specifikacích pro 3G (doporučení ITU pro IMT-2000, International Mobile Telecommunications).

Vybrané pásmo je vyčleněno pro TDD (Time Division Duplex) v rámci 3G. V sítích 3G se sice zatím uplatňuje hlavně kmitočtový duplex (FDD, Frequency Division Duplex), ale využití časového duplexu se pečlivě  zkoumá, protože dokáže flexibilně sdílet kapacitu systému ve směru k uživateli a od uživatele. TDD je rádiové rozhraní W-CDMA (Wideband Code-Division Multiple Access), které bylo původně určené pro rychlé datové služby přes nepárované UMTS spektrum. TDD oproti FDD zbytečně neztrácí spektrum na zajištění současného vysílání a příjmu a má také menší úroveň šumu uvnitř buněk. TDD je podle mnohých analytiků ideální kombinací W-CDMA a GSM s využitím časových úseků. Základnové stanice TDD mohou být připojeny přímo k infrastruktuře UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) a TDD lze využít jak pro data, tak pro hlas. V Evropě má většina provozovatelů licence na vhodné spektrum pro TDD; kromě toho lze využít i bezlicenční spektrum.
 
Po inicializaci připojeného modemu PortableDSLk počítači se modem automaticky registruje u rádiové stanice v dosahu. Po autentizaci na základě uživatelského jména, hesla pomocí (U)SIM (Universal Subscriber Identity Module) karty jsou zpřístupněny dostupné služby přenosného Internetu. Pro přenos IP paketů se používá vzdušné rozhraní na bázi specifikací pro UMTS, takže díky tomu se první míle realizuje velice bezpečně a efektivně. Bezpečnost přenosu je zajištěna klíčem o délce 64 až 128 bitů.
 
K přístupové síti Airdata se připojují sítě poskytovatelů služeb včetně ISP, provozovatelů pevných a mobilních sítí. Proto mohou uživatelé bez problémů používat služby svých stávajících provozovatelů a poskytovatelů.

Airdata vyvinulo svoji infrastrukturu ve spolupráci s výrobci IPWireless a Alcatel. Dalším partnerem je Telefonica Germany, která poskytuje páteřní síť.

Není to Wi-Fi

Ve srovnání s veřejnými WLAN je dosah přístupové sítě nejen větší (tzv. hot zone, místo tradičních hot spots), ale komunikace je jednodušší, bezpečnější a levnější. Uživatelé totiž nemusejí uzavírat smlouvy s více provozovateli a nemusí platit poplatky za používání hot spots.

PortableDSL může snadno konkurovat UMTS, které nenabízí vysokou rychlost a zejména ne za lidovou cenu. Nejlevnější PortableDSLstojí paušálně 19,95 euro měsíčně za připojení rychlostí 1024/128 Kbit/s. Pilotní projekt byl letos zahájen ve městě Stuttgart a služba se postupně rozšiřuje, nedávno se rozeběhla v Berlíně.

27. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...