Úvod > Články > Nejrychlejší UMTS má T-Mobile

Nejrychlejší UMTS má T-Mobile

V porovnání s největším rivalem v oblasti mobilního internetu společností Telefónica O2 (dříve Eurotel) dosahuje T-Mobile dlouhodobě vyšších rychlostí v sítích UMTS i GPRS/EDGE. Atraktivnější služby pro zákazníky znamenají pro T-Mobile v uvedených sítích podle počtu měření rychlostí internetu na DSL.cz i největší tržní podíl.

Pevné sítě


S výjimkou kabelového internetu od UPC zaznamenaly všechny pevné sítě meziměsíční pokles rychlostí. Důvodem je podstatně vyšší využívání internetu v srpnu oproti červenci (v letošním červenci byla mimořádná horka) a zavedení FUP u služeb Internet Expres, ke kterému se detailněji dostaneme v následující části.



DSL v síti TO2 (Českého Telecomu)

Největší meziměsíční změny zaznamenaly služby poskytované TO2, kdy průměrné rychlosti služeb Internet Expres poklesly zhruba o 10%. Důvodem je znovuzavedení FUP, kterou v měsících červnu a červenci společnost z důvodu upgrade síťových prvků neaplikovala.


              
Měření na DSL.cz odhalila, že ani v srpnu nebyla FUP u Internet Expresu aplikována přesně dle popisu služby. Dne 20.8.2006 došlo k vynulování stavu přenesených dat u všech uživatelů, což potvrdilo i tiskové oddělení TO2.



Dle sdělení tiskového oddělení TO2 bude v dalších měsících nulování stavu přenesených dat pro účely FUP prováděno vždy k prvnímu kalendářnímu dni měsíce v souladu s popisem služby. Při této příležitosti bych rád znovu zdůraznil, že uváděné výsledky jsou průměry měření rychlostí na serveru DSL.cz, nikoliv průměry rychlostí všech přípojek. Dá se reálně předpokládat, že výsledky na DSL.cz vliv FUP trochu zveličují, protože tendenci k měření rychlostí mají spíše uživatelé, kteří mají s dosahovanými rychlostmi nějaký problém.

DSL přes LLU

Dosahované rychlosti u poskytovatelů nabízející DSL na principu pronájmu místní smyčky se více blíží cenám uváděným v cenících než je tomu u služeb v síti TO2. Protože využití LLU je výhodné nejen pro klienty, ale i pro poskytovatele, mnozí z nich dnes na dostupných telefonních přípojkách v rámci objednávek služeb nabízejí jako jedinou variantu přípojku na principu LLU, i když technicky by bylo možné realizovat také přípojku na základě velkoobchodní nabídky TO2.





Mobilní sítě

Zákazníci T-Mobilu se službou T-Mobile 4G v srpnu opět dosahovali nejvyšších rychlostí, jak tomu bylo s výjimkou letošního července po celou dobu od zahájení poskytování mobilního internetu v sítích UMTS největších mobilních operátorů.



Za zmínku stojí i slušné rychlosti v síti CDMA TO2, které byly v srpnu druhé nejvyšší v historii. Bohužel však v porovnání s různými možnostmi pevného připojení k internetu, jejichž průměrné rychlosti se v poslední době zněkolikanásobily, rychlosti CDMA stále více zaostávají.

WiFi

Na závěr bude tradičně uveden přehled dosahovaných rychlostí WiFi sítí, které měly na serveru DSL.cz nejvyšší počty měření. Po delší době došlo k meziměsíčnímu poklesu celkových dosahovaných rychlostí. Stále však většina poskytovatelů WiFi sítí dokáže skutečnými rychlostmi jiným typům připojení k internetu slušně konkurovat.



Mnohé menší WiFi sítě využívají pro svůj provoz internetové přípojky, které byly původně určeny koncovým zákazníkům. Podle počtu měření na DSL.cz jsou jako zdroj konektivity těchto menších WiFi sítí nejčastěji využívány služby Internet Expres Extreme od TO2 a služby Premium od Radiokomunikací.
 

5. 9. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...