Úvod > Články > Telefony pro VoIP

Telefony pro VoIP

S telefony pro službu VoIP se v poslední době roztrhl pytel. Dvojici telefonů VoIP841 a Netgear představila firma Phillips.

Jedná se o bezdrátové telefony, které se připojí k broadbandu a přicházejí s integrovaným softwarem Skype, takže můžeme telefonovat, aniž bychom potřebovali zapnutý počítač. Telefon VoIP841 si bylo možné prohlédnout na nedávné výstavě Internationale Funkausstellung v Berlíně a jeho cena by se měla pohybovat kolem 120 Euro. Firma Skype vidí ve využití WiFi telefonů další vylepšení již existujících služeb a aplikace Skype for PocketPC wireless.

S dalším telefonem přichází také firma USRobotics, která předvedla přístroj USR9630. Ten se pomocí své základny připojuje jak k tradiční telefonní lince, tak i k volnému USB portu na počítači, na kterém běží software Skype. Oba telefony využívají technologii DECT 6.0. Telefon od USRobotics nemá nahrávací zařízení, takže zameškané hovory zachytíme pouze v případě, že přijdou přes Skype. Předpokládaná cena je 120 dolarů.

S něčím velice podobným přišla nedávno firma Linksys s telefonem CIT200 Skype phone. Jeho základna se připojí k počítači pomocí portu USB, patřičné informace pak uvidíme přímo na displeji telefonu. K jedné základně je možné současné připojení až čtyř telefonů.

Pro systém Skype se objevil ještě jeden telefon, tentokrát japonské firmy Logitec (neplést s americkou firmou Logitech). Přístroj s podivným názvem LN-WPH01WH bude podporovat připojení jak pomocí Wi-Fi, tak pomocí Bluetooth.

Stranou nezůstala ani společnost Panasonic, která ohlásila plánované zahájení výroby telefonu Skype WiFi. Nový telefon by měl být v prodeji před koncem tohoto roku. Firma se tak zařadila mezi pět dalších firem, které na své bezdrátové periferie přidávají software Skype. Mezi další firmy patří Sony (a jejich Mylo), Netgear, Belkin (Wi-Fi Phone for Skype), SMC a Edge-Core.

Bezdrátové telefony pro Skype nabývají na důležitosti ve chvíli, kdy si uvědomíme, že průměrná velikost amerických domů stále narůstá, v posledních dvou letech narostla každoročně o 5 procent a za posledních 30 let o 40 procent. Vedle samotné velikosti se zvyšuje i počet místností. Proto je důležité, že nebudeme k počítači přivázáni šňůrou, ale můžeme chodit s telefonem v ruce po domě stejně, jako nás kdysi uvolnily první bezdrátové telefony.

13. 9. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...