Úvod > Články > Otisky prstů pro Wi-Fi

Otisky prstů pro Wi-Fi

Nová bezpečnostní technologie slibuje unikátní způsob identifikace jakékoliv periférie s připojením Wi-Fi, takže hackeři se již nebudou moci ukrývat za falešný MAC.

Jeyanthi Hallová z ottawské Carleton University odhalila, že každá periférie má díky variacím při výrobě křemíkových komponent unikání signál přirovnávaný k otiskům prstů. Hallová na to přišla při analýze RF signálů patnácti periférií od šesti různých výrobců. Když zjistila, že je schopen jednotlivé periférie odlišit, začala počítat procento chyby a zjistila, že její detekce je úspěšná z 95 procent.

Hallová nazývá unikátní signál „transreceiverprints“ a úspěšnost rozlišení dosáhla porovnáním záznamu signálů, což je možné zabudovat do bezdrátového IDS. V současné době je zařízení a software pro analýzy signálů specializované, ale Hallová slibuje obecnější systém. Pro zavedení do praxe musí správci sítí mít možnost nahrát si signály ze všech periférií a mít software, který bude signály porovnávat.

Hallová ale před příliš velkým nadšením varuje, neboť dodává, že jelikož k unikátnosti signálů dochází díky variacím při výrobě, je možné, že signály budou ovlivňovat i některé vnější faktory, jakou je třeba teplota prostředí nebo mobilita. Je proto možné, že celý systém bude vyžadovat pravidelnou kalibraci.

Adresa MAC je kombinace písmen a čísel, které identifikují jednotlivé síťové karty, a je využívána správci sítí k identifikaci jednotlivých komponent a k omezení přístupu. Hackeři ale dávno přišli na to, že je možné použít tyto identifikační kódy na vlastních počítačích a použít je k připojení k síti.

Proto je omezení přístupu k síti přes jednotlivé periférie pomocí adresy MAC sice běžně používanou bezpečnostní technikou, nicméně většina bezpečnostních specialistů dobře ví, že MAC adresa je snadno odhalitelná. Pomocí systému Hallové bude možné porovnávat signál periférie s předem zaznamenaným signálem, což umožní kontrolovat přístup k periférii.

19. 9. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...