Úvod > Články > Problémy vesnického chtivce internetu II.

Problémy vesnického chtivce internetu II.

Tentokrát jsem si řekl, když pojedu do naší vesničky malé, moravské, mamce na narozeniny, že se internetově předvybavím. A stejně mi to bylo... stejně to bylo zbytečné...

Tož mamka moja slavila narozeniny zase v té vesničce naší krásné mezi kopci, kam internetový signál zatím nezavítal, tedy do knihovny ano, nebo za draho – viz první článek. Takže jsem se na to nachystal jak se náleží, sluší a patří – ano ano, jsem závislák: vy to víte, já to vím, tož to nemá cenu dál probírat :-).

Protože nésu až tak chytrý, mosel sem si udělat graf a nějakó tu štatistiku co a jak, a pak se tom vygómal. Hele, dyť mobilní signál tam fachá, tož co to nevyužít? A jal jsem se pro svůj milý malý Sony Ericsson (ne, prostě nemám Nokii, no) hledat nějaký příjemný browser, tedy internetový prohlížeč, který by využil možnosti GPRS, jež mi nabízí můj mobilní operátor (To je také sousloví – „mobilní operátor“. Já si pod tím vždycky představím z filmu Marečku, podejte mi pero tu závodní radu, jak jede kolem na čtyřbicyklu – tudíž je mobilní.).

A protože mám také rád Operu (ano, i tací jsou, i když uznávám, Mozilla Firefox má taky cosi do sebe), moc mne potěšila jejich aplikace Opera Mini, která je zdarma, nahraje se do mobilního telefonu, nastaví se účet a hurá, su připojený a on-line, když se mi zachce (tedy – když je signál operátora v dosahu, což často bývá, nebo když nemám vybitou baterku, což bývá rovněž často).

Pokud jsou mezi čtenáři také tací, kteří nevědí, jak na to, je to prosté – na internetu si najdete adresu www.opera.com, tam odkaz Opera Mini, a tu si běžným způsobem stáhnete do počítače. Počítač propojíte s mobilním telefonem (USB nebo obyčejným „portovým“ kabelem, pokud máte novější počítač i telefon, pak přes infraport nebo bluetooth) a soubor stáhnete do mobilu. Nastavení účtu je pak podle toho kterého mobilního operátora.

A protože su velmi závislý (i když jak kdy, někdy mne to popadne a popadnu mobily i internet a hodím je někam za skříň na pár dnů či týdnů, ale to máme asi v současné přeinetované době každý taková střídání období závislosti a odhazování), hned jsem si stáhl i Jimma, což je šikovná messangerová věcička, podporující i ICQ, takže můžete krafat se svými kontakty na ICQ i z mobilu. Hezké je, že se platí jen za chvíli připojení a pak přenos dat, přičemž jedna ICQ zpráva má tuším 0,4 Kb?

Nu, a takto vybaven jsem tedy vyrazil – ve vlaku jsem provedl první mimopražské pokusy, které dopadly (podle úrovně signálu) na výbornou, dokonce se mi takto povedlo si vsadit na výhru nebo remízu Brna (remizovalo na Slovácku, díky).

Ha, ramena mi brzy spadla – matka mne nepřiběhla uvítat, neb seděla ke mně zády a kókala do počítače, já kókal taky – ona brouzdá po inetu? Pak za mnou přišla do kuchyně, kde jsem trudně sám popíjel kafe, co jsem si sám uvařil, a prý, že u toho sedí už tři hodiny a že to mají teď nově. Přišla nabídka, tak ji využili. Ukázala mi leták jedné firmy z Vranova u Brna (cituji i s chybami :-)):

„Vážení, internetové připojení ve Vaší obci již funguje a zahájili jsme připojování uživatelů. Každý desátý připojený zákazník od nás obdrží nový mobilní telefon Nokia nebo SonyEricson jako dárek. Toto je realizováno synchronní linkou 4096kbps/4096kbps s neomezeným objemem přenesených dat a agregací cca 1:10. Měsíční platba je 499 Kč s DPH pro domácnosti a 595 Kč s DPH pro firemní zákazníky. Instalační poplatek včetně ceny koncového zařízení je 3.320 Kč bez DPH (možné splátky na 6 měsíců případně individuální dohoda). Naše firma již provozuje několik sítí podobného typu na území ČR. Vlastníme Generální Licenci ČTÚ a máme několikaleté zkušenosti s provozem těchto sítí. Servis provádíme 24 hodin denně 7 dní v týdnu a o případném výpadku každého koncového uživatele je v průběhu 15-ti minut automaticky informován tým servisních pracovníků, kteří okamžitě podniknou nezbytné kroky k odstranění závady.“

Tož díky, milá nejmenovaná firmo, potěšila jsi mé rodiče, v podstatě i mne, byť jsem se tedy tak důkladně předpřipravoval.

Zato mám teď jiný problém – z Práglu do vesničky mé skoro rodné přes ICQ vysvětluji věci neznalým mým rodičům, kterak krok za krokem kde co najít na internetu, jak stahovat různé prográmky (např. IrfanView k prohlížení fotek), jak vůbec stahovat, kde kam kliknout, co znamenají ona anglická slova při instalaci, jak nakládat s e-mailem, a to včetně podrobných instrukcí typu „Najdi dole na obrazovce v takové modré lištičce ikonku, co má kolem jakoby dopisu dvě modré jakoby vlnky nahoře a dole a jednou na ni klikni levým tlačítkem myši – ano, stačí jednou krátce, není potřeba to tlačítko držet...“ apod.

Tak nevím, jestli jsem si tím přáním, aby byl mým rodičům nadělen internet, spíše sám sobě nezavařil. Jak se říká v tom přísloví: „Když Pán Bůh chce někoho potrestat, splní mu jeho přání.“

26. 9. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.