Úvod > Články > Bezdrátové HDMI pro připojení DVD, televize a herní konzole

Bezdrátové HDMI pro připojení DVD, televize a herní konzole

Společnost Tzero Technologies ohlásila partnerství s firmou Analog Devices s cílem získat standard pro první bezdrátový HDMI (high-definition multimedia interface).

V podstatě se jedná o řešení bezdrátového propojení periférií jako DVD přehrávače, HDTV a herní konzole.

HDMI je univerzální rozhraní podporující nekomprimované jak standardní, tak i ve vysoké kvalitě HD video (720p 1080i, 1080p a 480p) a audio, včetně standardu HDTV a osmi kanálového digitálního audia. Vedle toho je možné přenášet i veškeré komprimované audio formáty jako Dolby či DTS. Podle mluvčího firmy bude přenos odolný proti veškerým současným známým interferencím. Samotný UWB (ultrawideband) pracuje podle povolení FCC (Federal Communications Commission) v rozmezí 3,1 až 10,6 GHz.

Na základě návrhu uvedených firem současně představila společnost Gefen svůj Wireless HDMI Extender. V obou případech se jedná o využití chipsetů UWB. Rychlost přenosu dosahuje 480 Mbit/s, přenos je možný na vzdálenost 30 metrů.

Bezdrátový systém nahradí spleť drátů, kterou každý z nás má. Vysílací i přijímací část na sebe nepotřebuje vidět, takže signál může být přenášen i mezi místnostmi a v blízké budoucnosti i mezi jednotlivými patry. Vedle pohodlnosti dojde i ke značné finanční úspoře, Extender stojí 499 dolarů, zatímco pětimetrový HDMI kabel se ve Spojených státech prodává za ceny dosahující 200 dolarů.

Přestože obě firmy mluví o tom, že se jedná o nekomprimovaný přenos, ve skutečnosti je videozáznam komprimován pomocí kodeku JPEG 2000. Ten používá jiný princip komprese než starší kodek JPEG, takže ztráta kvality je minimální. Většina současného HD signálu je stejně prakticky ve všech případech do určité míry komprimována, kompresi používají i nejnovější formáty HD-DVD a Blu-Ray. Stupeň komprese se bude lišit podle kvality signálu, u 1080i by mohl dosahovat až 50 procent. Nový bezdrátový přenos tak bude zatím zajímavý spíše pro ty, kteří upřednostní možnost zbavit se klubka kabelů než pro opravdové milovníky videa v HD kvalitě.

Mezitím ohlásila společnost Radiospire vlastní chipset pro bezdrátový přenos signálu. Zatímco přenos je zatím možný pouze na vzdálenost pěti metrů, rychlost přenosu dosahuje 3Gbit/s, takže můžeme přenášet 1080p video a audio bez nutnosti jakékoliv komprese. O podobný systém se pokouší také izraelská společnost Amimon, která má zatím fungující prototyp, nicméně vzdálenost přenosu je třikrát větší než u technologie firmy Radiospire.

27. 9. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...