Úvod > Články > Ve světě je více než 164 milionů uživatelů DSL

Ve světě je více než 164 milionů uživatelů DSL

Dne 19. září vydalo DSL Fórum informace o počtu uživatelů širokopásmového internetu na bázi DSL na celém světě. Jde o čísla, která vyrážejí dech, ale mají základ v dostupnosti xDSL služeb, zejména ve velkých městech.

V belgickém Bruselu byla uspořádána mezinárodní konference, na které byly oznámeny výsledky počtu uživatelů DSL služeb na celém světě. Dle dostupných výsledků je odhadováno, že celosvětově využívá širokopásmového internetu na bázi DSL více než 164 milionů uživatelů. Toto číslo je platné k 30. 6. 2006. V průběhu posledního roku vzrostl na celém světě počet DSL přípojek o 38 %, konkrétně o 46 milionů nových uživatelů.

Růst je způsoben dostupností služby a novými technologiemi

„Tyto poslední výsledky jsou dalším důkazem o pozoruhodném tempu růstu DSL přípojek na celém světě,“ řekl Michael Brusca, předseda a prezident DSL Fóra. „V rámci širokopásmového internetu je stále více klíčová zábava, a dále jde o informační nástroj v domácnostech, obchodech a organizacích. Širokopásmové nabídky hlasu, videa, dat a mobilních služeb jsou nyní rozhodně lépe dostupné než v minulosti,“ dodal Brusca.

V EU jde růst ve srovnání se světem rychleji

V rámci Evropské unie je dnes více než 56 milionů uživatelů DSL připojení. Evropa tak zaznamenala růst za poslední rok o více než 45 %. Dále ze statistiky vyplývá, že evropští zákazníci tvoří zhruba jednu třetinu celosvětových přípojek. Toto vše je způsobeno zejména tím, že v rámci USA či jiných kontinentů byl rozvoj internetu rychlejší a řada uživatelů využívá jiné, modernější či zaběhané technologie. Evropa zkrátka vybudovala vysokorychlostní internet ve větších městech zejména na DSL, v menší míře pak na kabelovém připojení nebo Wi-Fi.

Proč je nárůst tak markantní?

Jak jsme již uvedli, propagace DSL služeb je více než značná, v TV, rozhlase, v denících naleznete desítky reklam na nejrůznější DSL operátory a na jejich služby, doplněné o slevy či akce. Dále si dovolím konstatovat, co se České republiky týká, je zde spojen internet s telefonní zástrčkou – myšleno v podvědomí běžných uživatelů. Ti, co byli zvyklí na dial-up pomocí pevné telefonní sítě, snadněji přijmou DSL, ale toto je pouze osobní názor. Důvodem pro DSL můžou být také doplňkové služby, dobrá stabilita apod. Každý si najde důvod. Nevýhodou je omezené využití ve vzdálenějších oblastech od velkých měst a ústředen.

Závěrem

To, že roste počet uživatelů DSL, má i další, skrytý význam. Celosvětově roste počet uživatelů, kteří disponují rychlým internetem, je možno s nimi pořádat videokonference, posílat jim pomocí ICQ či P2P sítě velký soubor apod. A dále, roste počet uživatelů internetu vůbec = vzniká síť, která jednou možná spojí každého s každým. Omezení FUP raději nebudeme uvažovat, protože to naopak zabíjí využívání některých služeb rychlého internetu.

2. 10. 2006

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...